Bogovič o prihodnosti proizvodnje sladkorja v EU po odpravi kvot l. 2017 in pridelavi sladkorne pese za alternativne namene

 

Bruselj, 13. julij 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na zasedanju Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI) spregovoril o prihodnosti proizvodnje sladkorja v EU po odpravi kvot za sladkor leta 2017 ter o možnostih pridelave sladkorne pese za alternativne namene.

 

?Govorimo o sektorju, ki je doživel regulacijo v letu 2006, in v tistem času je kar nekaj evropskih držav, tudi Slovenija med njimi, prekinila s proizvodnjo sladkorja in z gojenjem sladkorne pese. Napovedi in grožnje, ki so bile takrat vsled visoke proizvodnje in nizkih cen so se pokazale kot odgovor čez nekaj let v visokih cenah in v povsem obratnem stanju, kot se je napovedovalo ob uvedbi teh kvot. Zato je ponovno vprašanje pri poljedelcih, ki pogrešajo to kulturo na svojih poljih, ali je prišel čas, ko je po ukinitvi kvot vredno razmišljati po ponovni proizvodnji. Glede na napovedi v sladkornem sektorju je kar precejšnja bojazen, da bo ta ukinitev imela za posledico padec cen, pojavljajo se pa različni razmisleki in pogledi tudi okoli pridelave sladkorne pese za proizvodnjo bioetanola. Tudi neke nove tehnološke metode se najavljajo, predvsem na Nizozemskem,? je v svoji razpravi na odboru AGRI dejal Bogovič. Odprl je tudi vprašanje, kako se v kontekstu ukinitve kvot v sladkorni pesi vidijo možnosti, da se sladkorna pesa kot industrijska rastlina uporabi tudi v druge namene in s tem tudi zaokroži ciklus krožne ekonomije, okoli katere je v zadnjem času veliko govora v Evropski uniji.

 

VIDEO (1) – govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na odboru AGRI na temo odprave kvot za sladkor po letu 2017 in možnostih pridelave slaskorne pese za alternativne namene:

 

VIDEO (2) – govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na odboru AGRI o novih perspektivah za sladkorno peso po letu 2017: