Bogovič o stanju EU: Za mir bo treba v državah članicah EU nameniti več sredstev.

Strasbourg, 14. september 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je za RTV Slovenija, ob robu ene izmed letošnjih najbolj pomembnih razprav o stanju Evropske unije na plenarnem zasedanju komentiral nagovor predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja z besedami, da bo za mir treba v državah članicah EU nameniti več sredstev. Podprl je poziv predsednikom vlad, naj nagovorijo nacionalne parlamente k podpori skupne evropske politike in s tem preprečijo razhajanja in drobljenje EU, kar Evropo hromi pri skupnih odločitvah. Bogovič je podprl tudi Junckerjev poziv k večji solidarnosti in poudaril, da lahko Slovenija z dobro organiziranostjo gasilcev pripomore k skupni obrambni politiki unije dosti več kot pri vojski.

»Še kako pomembno je, da se Evropejci ob begunski krizi na balkanski poti zavedamo pomena večje krepitve varnosti zunanjih meja, ureditve in kontrole begunskih tokov ter pomena solidarnosti,« je Bogovič podprl Junckerjev poziv k večji solidarnosti, odgovornosti za lastno varnost, enotnosti, socialni pravičnosti in skrbi za prihodnost mladega rodu.

»V državah članicah bomo morali več sredstev namenjati vojski, kajti ta mir ne bo več tako samoumeven, kot je bil v preteklosti,« je glede Junckerjevega poziva k oblikovanju skupne evropske vojske dejal Bogovič in ob svoji načelni podpori sicer tudi poudaril: »… nam Slovencem je bližji predlog o oblikovanju ekipe 100.000 ljudi za pomoč v solidarnostnih akcijah ob elementarnih nesrečah.« Po Bogovičevih besedah bo evropska vojska in varnostna politika odvisna od zveze NATO. Tudi zato Bogovič slovenski prispevek k skupni evropski varnostni in obrambni politiki vidi v odlični organiziranosti več kot 100.000 slovenskih gasilcev. »Prav z dobro organizacijo in usposobljenostjo gasilcev lahko Slovenija dosti več pripomore kot pri vojski,« Bogovič zaključuje svoj komentar Junckerjevega predloga oblikovanja skupnega evropskega vojaškega štaba.

VIDEO – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) o stanju EU za RTV Slovenija: