Bogovič o zadevi Teran: Nadaljujmo z dialogom, ni še vse izgubljeno!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in slovenski vinarji se morajo odločiti, ali bodo bitko za zaščito terana nadaljevali na sodišču, ali pa v nadaljnjih pogovorih in dogovoru s hrvaško stranjo in Evropsko komisijo poskušali doseči kompromisno rešitev.

 

Bruselj, 28. februar 2017 –  Z današnjo okroglo mizo o varovanju geografskih označb z naslovom »Vino teran – zgodba o Krasu, zgodba prihodnosti«, ki je potekala v prostorih Stalnega predstavništva Republike Slovenije v Bruslju, se je zaključil tudi obisk kraških pridelovalcev terana v Belgiji. Ti so se pred tem srečali tudi s Komisarjem za kmetijstvo Philom Hoganom, predsednikom Odbora za kmetijstvo v Evropskem parlamentu Cheslawom Siekierskim in slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Ob tem je Bogovič poudaril, da so možnosti za zavrnitev delegiranega akta Evropske komisije, potem ko bo enkrat sprejet, praktično nične in da moramo iskati druge poti za zaščito slovenskih interesov.

 

»Žal mi je, da so predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS in vinarji s Krasa zavrnili pogovor s hrvaškimi predstavniki ter Evropsko komisijo o tej temi leta 2014, ko je Hrvaška tudi uradno začela postopek. Prepričan sem, da bi se s strokovno argumentacijo in izkušnjami, ki jih ima Slovenija na področju zaščite geografskih označb, v vsem tem času skozi dialog lahko preprečilo dodelitev izjeme na podlagi priznanja hrvaške vinske sorte teran,« pojasnjuje Bogovič.

 

Zanj še vedno ostaja zelo sporno, da je Hrvaška šele leta 2010 domnevno novo sorto Teran vpisala v sortno listo navkljub temu, da številne raziskave kažejo, da gre za povsem enak genski zapis kot pri sorti vinske trte Refošk, iz katerega Kraševci tudi proizvajajo Teran.

 

»Po pogovoru z vinarji in po nedavnem pogovoru, ki sem ga imel pri Komisarju Hoganu, ocenjujem, da je treba do konca izčrpati vse druge možnosti, preden se podamo v tožbo proti Evropski komisiji. Komisija je odprta za nadaljevanje pogovorov in iskanje skupne rešitve, in prepričan sem, da lahko še dosežemo dogovor,« ocenjuje Bogovič, ki je na današnji okrogli mizi tudi opomnil, da Komisija uradno še ni potrdila vsebine delegiranega akta in da vrata še niso popolnoma zaprta. Bogovič še dodaja, da se moramo v Sloveniji začeti zavedati, da nič ni dano samo od sebe in se je tudi v Bruslju in znotraj EU treba boriti za svoje interese, bolj aktivno kot do sedaj, tako prek formalnih kot neformalnih kanalov.

 

Na okrogli mizi so poleg Bogoviča sicer sodelovali predstavniki pridelovalcev Terana, Evropske komisije, strokovnjaki za intelektualno lastnino ter predstavniki Kmetijskega inštituta Slovenije, ki so iz različnih zornih kotov osvetlili aktualno problematiko dodelitve izjeme pri zaščiti Terana kot sistemom ureditve zaščite geografskih označb.

 

»Kot je dejal nek gruzijski refoški pridelovalec vina, se vsi vinski spori zaključijo s tem, da sprti strani nazdravita s kozarcem vina in objemom. Resnično upam, da bo tudi tokrat tako«, je zaključil Bogovič.