Bogovič: V razpravi o prihodnosti EU najdimo model, po katerem se bo ohranila identiteta posameznih držav, hkrati pa bomo na skupnem evropskem parketu zagotovili boljšo prihodnost za naše državljane

Bruselj, 1. marec 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je pozdravil Belo knjigo o prihodnosti Evrope, ki jo je danes v Evropskem parlamentu predstavil predsednik Evropske komisije  Jean-Claude Juncker. Bogovič je poudaril, da je Evropa pred težko preizkušnjo in da je ravno zaradi tega čisto na mestu razprava o prihodnosti EU. Nazadnje je Bogovič še opozoril, da je prihodnost EU v rokah nas vseh, treba pa se je boriti za Evropo, kjer se bo ohranila identiteta posameznih držav in bo poskrbljeno za boljšo prihodnost državljanov.

 

60 let po rimski pogodbi, s katero je bila ustanovljena Evropska gospodarska skupnost (EGS), je v letošnjem letu, ko se od 28-terice poslavlja Združeno kraljestvo, treba odpreti razpravo o prihodnosti EU. Pozdravljam pristop, ki ga je ubrala Evropska komisija, ki je najprej opravila analizo stanja in predstavila 5 možnih scenarijev, o katerih se že danes govori v EU. Prvi je, da nadaljujemo po poti, po kateri gremo danes, drugi, da se osredotočimo samo na enotni skupni trg, tretji ,da govorimo o Evropi več hitrosti, četrti, da se osredotočimo na ključna področja in se na tistih področjih dogovorimo za skupne politike, ali peti: več Evrope, da strmimo k poenotenju v evropski politiki. Odločitev je sedaj dana v roke tako držav članic, državljanov, kakor tudi Evropskemu parlamentu in Evropski komisiji, ki bo do septembra po obširni razpravi zbrala skupne odzive in pripravila predlog, ki naj bi bil decembra predstavljen na vrhu predsednikov držav. Podpiram, da se ta razprava odpre in da se tistih 27 držav, ki se nas je zavezalo k skupni Evropi, najde model, po katerem se bo na eni strani ohranila tako identiteta posameznih držav, hkrati pa bomo na skupnem evropskem parketu lažje zagotovili boljšo prihodnost za naše državljane.

 

Video izjava Bogoviča o Beli knjigi o prihodnosti EU: