Bogovič ob 8. marcu: Slovenija prva v EU z najnižjo razliko v plačah med spoloma v vsej EU (2,9 %) – pozivam k popolni izenačitvi plač

Strasbourg, Ljubljana, 8. marec 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) čestita vsem ženskam ob današnjem mednarodnem dnevu žensk in poudarja, da je treba spoštovati ženske vsak dan in na vseh področjih, tako v družbenem, poklicnem kot tudi v vsakdanjem življenju, pri čemer mnoge ženske poleg poklicnega oz. profesionalnega dela in družbenega ter javnega udejstvovanja opravljajo tudi pomembno vlogo materinstva in vzgoje otrok. “Čeprav je še mnogo izzivov tako v Evropi kot v Sloveniji na polju doseganja dejanske enakopravnosti med spoloma, pa razveseljuje včeraj objavljeni podatek Eurostata, da ima Slovenija najnižjo razliko v plačilu med spoloma v vsej EU, in sicer z zgolj 2,9 %”, pravi Bogovič in dodaja: “Ta pozitivni podatek, kjer je Slovenija vsaj enkrat na prvem mestu, kaže, da smo v Sloveniji na pravi poti pri zmanjševanju razlik v višini plač med ženskami in moškimi, nas pa čaka še nekaj dela, in k temu pozivam, da se ta razlika tudi v celoti odpravi in da bomo po plačah dejansko enakopravni.”

 

Bogovič ob prazniku dneva žena izpostavlja, da velika bremena opravljajo tudi kmečke ženske, ki na kmetijah pogosto skrbijo in držijo skupaj tri vogale v hiši, hkrati pa imajo marsikje zelo težke pogoje dela. “Me pa veseli, da so tudi kmečke ženske aktivne v družbenem življenju, se znajo samoorganizirati in jih zanima tudi politika EU. Tako sem prejšnji teden gostil sto kmečkih slovenskih žena na obisku v Evropskem parlamentu, in trdno sem prepričan, da moramo politiki ne le z besedami, temveč tudi z dejanji spodbujati udejstvovanje žensk v družbi in politiki,?”pravi Bogovič.

 

Po raziskavi, ki jo je dan pred mednarodnim dnevom žena 7. marca 2016 objavil Eurostat, je Slovenija prva na lestvici z manj kot 10 % plačno razliko med spoloma: z 2,9 %, Malta s 4,5 %, Italija s 6,5 %, Poljska s 7,7 %, Luksemburg z 8,6 % ter Belgija z 9,9 %. Na drugem koncu lestvice pa je razlika v plačilu med spoloma več kot 20 %, in sicer je ta v Estoniji 28,3 %, v Avstriji 22,9 %, na Češkem 22,1 %, v Nemčiji 21,6 % in na Slovaškem 21,1 %. Na splošno so v letu 2014 ženske v EU zaslužile za 16,1% manj kot moški. Avtorji raziskave sicer opozarjajo, da so razlike v plačilu med spoloma, kot so opredeljene v tej raziskavi, povezane s številnimi pravnimi, socialnimi in ekonomskimi dejavniki, ki daleč presegajo samo vprašanje enakega plačila za enako delo.

 

Več o raziskavi Eurostata, ki je sicer objavljena v angleškem jeziku, je dostopno na: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/7202372/3-07032016-AP-EN.pdf/8cd72560-8188-4ef7-8b50-f286e288d8b8 (Vir: Eurostat, 7. marec 2016).