Bogovič ob obravnavi poročila PANA v EP: »Nekaj je nezakonitega, nekaj je neetičnega, zagotovo pa vse to počasi razjeda tako EU kot svet v celoti!«

Strasbourg, 13. december 2017 – Ob obravnavi točke dnevnega reda plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu z naslovom Poročilo o preiskavi pranja denarja, izogibanja davkom in davčne utaje, ki je bilo obravnavano v torek, 12. decembra 2017, je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) kritično izpostavil: »Kot smo slišali, se v enem letu v Evropski uniji (EU) izgubi toliko davkov, kot je proračun EU za sedem let, in zato je nujno, da so ukrepi jasni in odločni«.

 

Ob ugotovitvah poročila Preiskovalnega odbora za preučitev domnevnih kršitev in nepravilnosti pri uporabi prava Unije, povezanih s pranjem denarja, izogibanjem davkom in davčno utajo (PANA), ki po 18. mesecih zaključuje svoj mandat, za katerega je bil imenovan po izbruhu škandala s Panamskimi dokumenti v letu 2016, in sicer, da je v boju proti izogibanju davkom nujno »več politične volje, boljša regulacija ter strožje izvajanje in nadzor veljavnih pravil«.

 

Bogovič je poudaril, da ob obravnavi poročila  PANA evropski poslanci govorijo o trgovini z orožjem, terorizmu, drogah, korupciji, davčnih utajah in bogatenju multinacionalk. »Govorimo o zakrivanju izvora denarja in premoženja, izogibanju plačevanja davkov«, je dejal Bogovič in nadaljeval: »Nekaj je nezakonitega, nekaj je neetičnega, zagotovo pa vse to počasi razjeda tako EU kot svet v celoti«.

 

Ob podatkih poročila PANA, ki so izkazovali, da se letno izgubi toliko davkov, kot je proračun Slovenije za sedem let, je Bogovič izrazil veliko zaskrbljenost. »Se pravi da gre za resen fiskalni problem zaradi česar nimamo takšnega razvoja, ki bi ga lahko imeli, predvsem pa nimamo kakovostnega življenja za tiste ljudi, ki živijo od plačevanja davkov«, je razmišljal Bogovič in poudaril, da posledično nimamo kakovostne sociale, dobrega izobraževalnega ali zdravstvenega sistema …

 

Zato je nujno da so ukrepi jasni, odločni in da se pri tej stvari ne gleda skozi prste niti, če to zadeva države članice EU,« je še ob zaključkih poročila PANA Bogovič izrazil svoja pričakovanja.

 

VIDEO – Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o preiskavi pranja denarja, izogibanju davkom in davčnih utajah v EU (plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, 12. 12. 2017):