Z ambasadorji EP ŠC Celje o življenjskih temah – kako in s čim lahko mlade navdušimo k zanimanju za EU

Ljubljana, Celje, 18. december 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je ponovno odzval vabilu dijakov Šolskega centra (ŠC) Celje, Gimnazije Lava in drugih šol znotraj ŠC Celje, ki sodelujejo v projektu Evropskega parlamenta (EP) Šola ambasadorka EP. Bogovič je čestital več kot 120 dijakom, ki so ga sprejeli medse za njihovo znanje o Evropski uniji (EU) in vedno večje zavedanje mladih o tem, kaj prav njim prinaša polnopravno članstvo Slovenije v EU. »Prijetno ste me presenetili s poznavanjem mojega dela v EP in za Slovenijo«, je dejal Bogovič in v nadaljevanju poudaril, da ga veseli, da bodo dijaki tudi s pomočjo znanj, ki jih dobivajo kot ambasadorji EP ter s spoznavanjem projektov, ki jih lahko poslanec pripelje v Slovenijo, se še lažje odločali za svojo nadaljnjo poklicno pot. »Vedno me prijetno presenetite z vašimi malo revolucionarnimi pogledi, željami po hitrih spremembah in zavedanjem, da če si aktiven in sodeluješ, ti niso nobena vrata zaprta,« je pogovor zaključil Bogovič in ambasadorjem EP obljubil, da se še srečajo.

 

Bogovič je vzpostavil odlično sodelovanje s profesorskim zborom in dijaki ŠC Celje, Gimnazijo Lava, saj je ŠC Celje obiskal že drugič, dijakom pa je omogočil, da so si ogledali tudi EP v Bruslju, kjer jih je sprejel in še bolj podrobno predstavil delo evropskih poslancev. Tokratno srečanje so si ambasadorji EP zamislili v obliki pogovora, ki je zajemal tri sklope, in za zaključek z vprašanji dijakov. Bogovič je podaril vsem prisotnim poučno slikanico Miha spozna Evropsko unijo, ki so jo z veseljem sprejeli kot pripomoček za bogatitev lastnega znanja o EU.

 

Prvi sklop pogovora se je dotaknil Bogovičevih začetkov službovanja in prestopa iz lokalne politike na državno raven – v želji dijakov, da jim z odgovori morda pomaga pri njihovem odločanju za nadaljnjo poklicno, karierno pot. »Zelo pomembne so delovne navade, da znaš ceniti to, kar z lastnim znanjem in delom »pridelaš«. –Na to si lahko res ponosen in na teh temeljih zrasla samopodoba ne spremeni človeka,« je Bogovič razlagal in na osnovi lastnih izkušenj odgovarjal na vprašanja, ali se je njegovo zasebno pa tudi javno življenje kaj spremenilo, ali se je on spremenil, ko je bil izvoljen in je prevzel politične funkcije kot član Slovenske ljudske stranke.

 

Na vprašanje, da v EP je 24 uradnih jezikov, je Bogovič povedal, da obvlada angleškega, hrvaškega in malo tudi francoskega. »Vedno nastopam v maternem jeziku in govorim slovensko povsod tam, kjer službe EP zagotavljajo prevod,« je dijakom povedal Bogovič in dodal: »Veste, to je velika prednost in posebnost EU, ki se jo je treba zavedati in jo znati ceniti!« Njegov odgovor na vprašanje ali je tudi sam pripeljal kakšen konkreten predlog v postopek, ki bo vplival tudi na življenje mladih v Sloveniji, pa je Bogovič z navdušenjem razložil vsebino in namen projekta Zavezništvo za mlade v Sloveniji in »pametnih vasi«. »Ponosen sem, da mi je pri obeh navedenih projektih uspelo usmerjati podlage za ustvarjanje novih delovnih mest za mlade,« je v nadaljevanju razlagal Bogovič podrobnosti obeh projektov in možnosti, ki jih ponujata za mlade, ter jih tudi povabil na kakšno od omizij, ki jih bo pripravil. Prav tako pa, da naj obiščejo njegovo spletno stran, kjer najdejo vse podrobnosti.

 

Dobršen del pogovora so namenili aktualni tematiki begunstva, migracijam, pojavom terorizma, temeljem nastanka EU, postopku Brexit … Z dijaki je Bogovič delil poglede na staranje prebivalstva v EU, spregovoril o nekaterih konservativnih pogledih na priseljensko politiko in o demografskih trendih, kateri po statističnih napovedih vodijo tudi v nujnost sprememb določenih politik na ravni EU.

 

Dijaki so Bogoviču pokazali zelo dobro znanje zunanje politike. Izzivali so ga z jasnimi stališči in kritiko, do je po njihovi oceni bil medel odziv EU na katalonsko krizo, ter z vprašanji o Palestini in pomenu varnosti ter stabilnosti v EU. Zahvalili so se Bogoviču, da jim je postregel s tako jasnimi in konkretnimi odgovori ter izrazili pričakovanje, da še pride mednje, ko bo jim lahko predstavil še kakšen projekt, ki se bo dotikal prav njih – ambasadorjev EP.