Bogovič ob razpravi o pogajanjih o sporazumu TISA opozoril, da morajo javne storitve ostati v javnem interesu

Strasbourg, 2. februar 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj zvečer, prvi dan februarskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta razpravljal ob točki ?Pogajanja o sporazumu o trgovini s storitvami (TISA)” in med drugim opozoril na izjemen pomen javnih storitev, ki morajo ostati v javnem interesu.

 

Bogovič je uvodoma poudaril, da storitve s področja telekomunikacij, prometa in ostale storitve predstavljajo znaten del svetovne ekonomije. ?Svet se digitalizira, čedalje več je digitalnih storitev. Zato je nujno, da Evropski parlament poda Evropski komisiji, ki se v imenu Evropejcev pogaja o sporazumu TISA, zelo jasna izhodišča,? je dejal Bogovič in poročilo evropske poslanke Viviane Reding označil za uravnoteženo, zato ga podpira.

 

?Poročilo daje priložnost tako velikim kot malim podjetjem, prav tako je zelo pozorno do pravic delavcev, da ne pride do socialnega dumpinga. Sporazum mora zagotoviti tudi večje pravice potrošnikov storitev, kajti vedno bolj postajamo uporabniki storitev na globalni ravni,? je še povedal Bogovič. Izpostavil je tudi področje varovanja osebnih podatkov, ki je po njegovi oceni v poročilu dobro obdelano, a je pomembno tudi, da se mu tudi v prihodnje posveča pozornost.

 

?Prav tako pa moramo biti pozorni na javne storitve, ki morajo ostati v javnem interesu. Podpiram, da je Evropski parlament samozavesten in da poda jasna izhodišča Evropski komisiji, je v zaključku svojega govora poudaril Bogovič, ki sicer meni, da morata javna razprava in Evropski parlament poskrbeti za večjo transparentnost osnutka sporazuma TISA.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o Pogajanjih o sporazumu o trgovini s storitvami (TISA):