Bogovič ob svetovnem dnevu voda: Čisto vodo bomo imeli le, če bomo sedli za isto mizo in upoštevali različna mnenja

 

Bruselj, 22. marec 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na današnji svetovni dan voda popoldne v Evropskem parlamentu skupaj s poslanskimi kolegi Linnéo Engström, Gerben-Janom Gerbrandyjem ter Ulriko Rodust in v sodelovanju z Združenjem za rekreativno ribištvo in vodno okolje gostil okroglo mizo o izvajanju Vodne direktive in moderiral rapravo. Na njej so kot govorci sodelovali tudi predstavniki Evropske komisije, različnih uradov, podjetij in okoljevarstvenih organizacij.

 

V uvodu je François Wakenhut, direktor Direktorata za kakovost življenja, predstavil rezultate izvajanja Vodne direktive, ki je stopila v veljavo leta 2000. Poudaril je, da se je stanje voda od sprejetja direktive pa do danes zelo izboljšalo, še vedno pa obstajajo mnogi izzivi, če se želi doseči glavni cilj, ki je zagotovitev čiste vode. Wakenhut je še dodal, da bo Evropska Komisija v kratkem predstavila tudi direktivi, ki zadevata pitno in odpadno vodo. Zaključil je z mislijo, da je za dobro nas vseh potrebna povezujoča politika, ki bo upoštevala mnenja vseh porabnikov vode.

 

Bogovič se je kot moderator razprave navezal na slednjo misel in nadaljeval: »Reke nas včasih združujejo, spet drugič ločujejo, pomembno pa je, da gradimo mostove med različnimi mnenji in s spoštljivim dialogom dosežemo dogovor, ki bo koristil vsem.« Po Evropi poznamo kar nekaj primerov, kjer je intenzivno kmetijstvo povsem uničilo vodne ekosisteme. To po Bogovičevem prepričanju seveda ne pomeni, da kmetijska dejavnost in varovanje voda ne gresta skupaj. »Treba je, tudi s pomočjo tehnologije iskati rešitve, ki bodo še naprej omogočale preživetje kmetom in hkrati ohranjale naše vodotoke čiste,« je dejal Bogovič.

 

Bogovič je tudi poudaril, da je politika dialoga nujna, saj je sam kot minister za kmetijstvo in okolje uspešno posredoval med različnimi interesnimi skupinami prav na področju voda. »Če se ljudje z različnimi pogledi usedejo za isto mizo, predstavijo svoje mnenje in spoštujejo drugače misleče, se lahko reši marsikateri problem,« je zaključil Bogovič.