Bogovič v Studiu City o prihodnosti Evrope, Slovenije ter o populizmih: Trdno smo odločeni ostati jedrna država EU

  »Pri Schengnu in evru je Evropa že danes razdeljena na t. i. Evropo dveh hitrosti«

 

Bruselj, Ljubljana 21. marec 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj zvečer sodeloval v oddaji Studio City na RTV Slovenija na temo prihodnosti EU, Evrope dveh hitrosti, prihodnosti Slovenije v kontekstu prihodnosti EU, ter o pojavu populizmov v Evropi. V oddajo, ki jo vodi Marcel Stefančič jr.,  se je skupaj z evropsko poslanko Tanjo Fajon (S&D) javil neposredno iz Evropskega parlamenta.

 

Glede rezultata nedavnih volitev na Nizozemskem je ocenil, da je nizozemski premier Mark Rutte naredil neke poteze, s katerimi se je zavezal, da bo probleme začel na konkreten način reševati. »Če se temu reče populizem, se temu lahko tako reče. Ljudje želijo imeti konkretne rešitve in mislim, da jih je on v svojem programu tudi delno nakazal in najbrž tudi zaradi tega dobil več glasov, kot bi jih sicer,« je povedal Bogovič in pojasnil, da ljudje v Evropi politiko kaznujejo tudi zato, ker nečesa ne naredi, ne le zato, če kaj naredi narobe.

 

»Pri populizmu imamo v Mediteranu tiste, ki obtožujejo sever Evrope, da je kriv za njihove težave, imamo populiste, ki predvsem z evro-skepticizmom želijo razbiti Evropsko unijo, in tiste, ki so odločeni, da je treba tudi na problemu migracij, varovanju meja – več narediti. Različno poimenujemo te populiste,« je še dejal Bogovič.

 

Geert Wilders, Nigel Farage ter Marine Le Pen so po njegovem mnenju ljudje, ki želijo z razbijalsko politiko sesuti EU.  In tega se moramo po Bogovičevih besedah tudi najbolj bati. »Prepričan sem, da je ta odgovor z Nizozemske zelo dobrodošel«, je ob tem dejal Bogovič, ter ocenil, da je rezultat nizozemskih volitev zajezil val populizma v Evropi. »Prepričan sem, da se bodo evropski volivci racionalno odločili ter videli, da samo govorjenje in opozarjanje na težave, ne pa imeti konkretne in pravilne odgovore na ta vprašanja, ni dovolj,« je poudaril Bogovič. Menil je tudi, da se ti ljudje poslužujejo zelo resnega, glasnega in demagoškega opozarjanja na probleme, njihove rešitve pa so neuresničljive ali tudi zelo nevarne. »Zato mislim, da je takšen tip razbijaškega populizma dobil lekcijo in prav je tako,« je na temo populizma zaključil Bogovič

 

Na vprašanje voditelja, katere hitrosti bo Slovenija v prihodnje v EU, pa je Bogovič odgovoril, da je to odvisno predvsem od nas samih. »Mi smo že danes tisti del jedrne Evrope, ki ima evro, ki je v Schengen območju. In prepričan sem, da je državi z dvema milijonoma ljudi, kot je Slovenija, še toliko bolj usojeno, da živi v taki EU skupnosti in da v takšni skupnosti zagotovi blaginjo za ljudi in konec koncev tudi mir,« je povedal Bogovič in spomnil, da je EU tudi nekakšen mirovni proces, ki uspešno deluje že od konca 2. svetovne vojne.

 

»Zato se moramo predvsem sami odločati – najprej tako, da bo prav za nas, vsekakor pa so znotraj EU pred nami vprašanja, kot so: boj proti klimatskim spremembam, digitalna unija, energetska unija, bančna unija, kjer bo treba doseči skupen dogovor,« je še povedal poslanec v zvezi z Slovenijo in EU v prihodnje.

 

Bogovič si pod pojmom »Evropa dveh hitrosti« predstavlja, kot na primeru varnostnega področja: da se lahko zgodi, da se 25 držav odloči, da redno izmenjuje podatke in ima skupne aktivnosti proti organiziranemu kriminalu, 2 državi pa se na tem področju odločijo za drugo pot. »In v tem primeru se tisti dve državi pač odločita za tisto »drugo Evropo«, kar je verjetnost tudi na obrambnem področju,« je pojasnil Bogovič svoje videnje. Zelo praktično si Bogovič namreč predstavlja, da tako, kot je danes pri Schengnu in evru, da je Evropa že danes razdeljena na t. i. Evropo dveh hitrosti.

 

»Za Slovenijo pa vsekakor želim in verjamem, da smo ta centralno-evropska država, ki bo v jedru povezav ostala še naprej, in kjer je tudi danes,« je svoje trdno prepričanje predstavil Bogovič, ki tudi ne vidi razloga, zakaj ne bi bila Slovenija kos tempu EU. »Tistim, ki bi želeli razbijati pripadnost Evropski uniji, ki je za nas najboljša alternativa in ki jo imamo na razpolago, tega veselja enostavno ne smemo dovoliti,« je še komentiral evropski poslanec.

 

»Prepričan sem, da je predvsem slovenski narod tisti, ki je sposoben npr. konkurirati na trgu; imamo odlična podjetja, ki tekmujejo z najboljšimi evropskimi podjetji …., potem pa je dolžnost tudi politike, da odgovorno in trezno ravna. To treznost sam razumem, da smo trdno odločeni ostati jedrna država EU,« je še poudaril Bogovič.