Bogovič obiskal zbirni center za begunce v Brežicah in pozval najvišje predstavnike v EU k sprejetju soglasne in odgovorne politične odločitve glede begunske krize

Brežice, 19. september 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki je doma v Posavju, je danes zjutraj obiskal Obrežje, naselje v Občini Brežice, ki meji na Republiko Hrvaško, in v katerem je mednarodni cestni mejni prehod Obrežje, dopoldne pa tudi begunski zbirni center v Brežicah, saj se je želel seznaniti z razmerami na terenu.

 

V zbirnem centru za begunce v Brežicah je Bogoviča sprejela vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Brežice Zdenka Močnik, ki na licu mesta koordinira delo Uprave RS za zaščito in reševanje za pomoč beguncem, ki jim pri delu pomagajo nam gasilci, policisti, skavti in prostovoljci Karitasa ter Rdečega križa. Bogovič se je srečal tudi z drugimi predstavniki kriznega štaba civilne zaščite ter se v pogovoru s komandirjem policijske postaje Brežice Sandijem Hervolom iz prve roke seznanil tudi z delom policistov minulo noč in tekom današnjega dopoldne ob meji. Z županom Občine Brežice Ivanom Molanom se je Bogovič dotaknil tudi širše situacije v Posavju kot tudi možnih posledic v primeru domačih izgrednikov. ?Begunska kriza, ki smo ji danes priča v Evropi, je preveč kompleksen izziv, da bi ga smeli zlorabljati z izgredi,? je ob tem komentiral včerajšnji izgredniški incident Bogovič, ki je prepričan, da moramo o tej problematiki voditi rahločuten, a odgovoren dialog v družbi, tako doma, kot v Evropi. Bogovič se je v zbirnem centru za begunce v Brežicah srečal tudi z generalnim direktorjem Policije Republike Slovenije Marjanom Fankom, s katerim sta govorila o trenutnih varnostnih razmerah na tem delu slovensko-hrvaške in tudi schengenske meje, kot tudi v vsej Sloveniji.

 

?Zahvaljujem se in čestitam vsem predstavnikom civilne zaščite, policistom, gasilcem in vsem prostovoljcem za njihovo prizadevno delo pri soočanju z valom beguncev na slovensko?hrvaški meji,? je ob obisku zbirnega centra za begunce v Brežicah danes dejal evropski poslanec Franc Bogovič, ki je že včeraj na svojem Twitter profilu podal oceno, da glede na razvoj migracijskega toka proti Sloveniji, naša država ne bo zdržala povečanega pritiska.

 

?Ključni problem pri soočanju z begunsko krizo in množičnim tokom migracij je, da Evropa odlaša s sprejetjem enotne in dogovorne politične odločitve, tako glede sprejema beguncev, kot glede varovanja zunanjih meja EU. Zato pozivam vse, ki se bodo v naslednjih dneh na najvišji politični ravni sestajali na temo begunske krize, tako notranji ministri, na ravni Sveta EU ali bilateralno, da dosežejo dogovor o skupnem in odgovornem delovanju v prihodnje, tako s humanitarnega kot organizacijskega in varnostnega vidika. To smo tudi dolžni storiti za naše evropske državljane,? po današnjem obisku v Brežicah poudarja Bogovič.

 

Po njegovem prepričanju ne vodi nikamor niti neusklajeno odzivanje z begunsko krizo tranzitno najbolj obremenjenih držav, pri čemer je kritičen do ravnanja hrvaških oblasti, ki so očitno opustile svoje naloge pri ravnanju z begunci in jih neregisitrirano posredujejo naprej v Slovenijo.

 

?Slovenija ni postavila zidu ali ograje, kar ni rešitev, kot tudi ni rešitev zapiranje notranjih meja EU. Vendar pa je dejstvo, da Slovenija nima kapacitet, v kolikor bi v Slovenjo naenkrat želelo priti več tisoč ali desettisoče beguncev,? še opozarja Bogovič, ki je ta teden v Evropskem parlamentu ob svoji podpori nujnim ukrepom za premestitev 120.000 prosilcev za azil iz Italije, Grčije in Madžarske v druge države članice EU kot tudi nujne začasne ukrepe za preselitev 40.000 prosilcev iz Italije in Grčije v dveh letih že opozoril na pomen solidarnosti pri ukrepanju. Dejal je, da bodo v naslednjih tednih potrebni takšni ukrepi tudi za Hrvaško in Slovenijo, kamor se vali val beguncev, ter izrazil pričakovanje, da takšno pomoč EU prejmeta tudi Makedonija in Srbija, ki se z velikimi razsežnosti begunske krize soočata že več mesecev.