JAVNI POSVET O STRATEGIJI EVROPSKE UNIJE ZA JADRANSKO-JONSKO REGIJO

Občina Izola in poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič (SLS/EPP) prirejata

JAVNI POSVET O STRATEGIJI EVROPSKE UNIJE ZA JADRANSKO-JONSKO REGIJO

v ponedeljek, 21. septembra 2015, s pričetkom ob 9.30 uri

v Manziolijevi palači v Izoli.

 

Poseben gost dogodka bo hrvaški evropski poslanec Ivan JAKOVČIĆ, poročevalec Evropskega parlamenta za Jadransko-jonsko strategijo.

Uvodoma se bo javnega posveta predvidoma udeležila tudi ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo v Vladi Republike Slovenije Alenka SMERKOLJ.

 

PROGRAM DOGODKA

09:30 Prihod udeležencev

 

10:00 Uvodni pozdravi

–          Župan občine Izola mag. Igor Kolenc

–          Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP)

 

10:30 Predstavitev evropskih poslancev, članov Odbora za Regionalno politiko Evropskega parlamenta o napredku Jadransko-jonske makroregije ? politični vidik

–          Poročevalec EU za Jadransko-jonsko strategijo Ivan Jakovčić (IDS/ALDE)

–          Poročevalec v senci za Jadransko-jonsko strategijo za politično skupino EPP Franc Bogovič (SLS/EPP)

 

11:00 Vključevanje Jadransko-jonske strategije v makro-regionalno raven na ravni Slovenije /

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije

   
11:30 Udejanjanje Interreg ADRION programa v Sloveniji in priložnosti za sofinanciranje razvojnih projektov

–          Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

 

12:00 Predstavitev  ?Facility point Interreg ADRION? v Izoli

Župan občine Izola mag. Igor Kolenc

 

12:30 Razprava in neformalno druženje

 

Ozadje:

Jadransko-jonska regija, v kateri živi več kot 70 milijonov ljudi,  združuje območje, ki ga prvenstveno določata jadranski in jonski morski bazen. Sestavlja jo osem držav: štiri države članice EU (Hrvaška, Grčija, Italija in Slovenija) ter štiri države, ki niso članice EU (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Srbija). Občina Izola v sodelovanju s poslancem Evropskega parlamenta, Francem Bogovičem, ki je član Odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj, prireja posvet z namenom osveščanja o priložnostih, ki jih evropska regionalna politika nudi za razvoj območja Jadransko-jonske regije in posebej Severnega Jadrana. Posveta se bo udeležil tudi hrvaški poslanec Evropskega parlamenta, Ivan Jakovčić, ki je tudi Poročevalec EU za Jadransko-jonsko strategijo.

 

Na posvet so vabljeni predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve z namenom predstavitve vključevanja Jadransko-jonske strategije v makro-regionalno raven na ravni Slovenije ter predstavniki Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko z namenom predstavitve udejanjanje programa Interreg ADRION v Sloveniji in priložnosti za sofinanciranje razvojnih projektov.

 

Zaradi izjemne teže Jadransko-jonskega programa in priložnosti, ki jih ta omogoča za sofinanciranje razvojnih projektov v slovenski Istri, si Občina Izola sicer prizadeva pridobiti INFO točko tega programa. V času pogajanj pri vzpostavljanju programa je namreč organ upravljanja pridobila Italija, so pa države članic vztrajale pri tem, da dobi Slovenija dodatno INFO točko programa, ki naj ima sedež v slovenski Istri.