Bogovič: Predlog nemške vlade glede cestnin je diskriminatoren in posega v srce temeljnega načela enakosti znotraj skupnega trga v EU

 

Strasbourg, 15. marec 2017 – Na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) podprl Resolucijo Evropskega parlamenta o odobritvi Evropske komisije za spremenjeni načrt Nemčije za uvedbo cestnin, ki zahteva od Komisije jasna pojasnila, zakaj je odobrila nemški predlog. Kot je ob obrazložitvi glasu poudaril Bogovič, je predlog nemške vlade še vedno diskriminatoren do tujcev, ki uporabljajo nemške avtoceste.

 

 

»Ob praznovanju 60-letnice Rimske pogodbe nenehno govorimo o enakopravni in povezani Evropi, v kateri imamo vsi enake pravice, kjer za vse velja skupni trg blaga in storitev. Predlog nemške vlade je tako na nek način diskriminatoren, saj bi, sicer prek obvoda posebne nacionalne olajšave za nemške državljane, na koncu samo tujci plačevali cestnino v Nemčiji,« je na neustreznost predloga nemške vlade opozoril Bogovič. S tem bi se kršilo temeljno načelo EU o enakosti, ki je vsebinsko neločljivo povezano z načelom prepovedi diskriminacije.

 

»Kot Slovenca me je vedno zelo presenečalo, da se lahko po nemških avtocestah vozimo brez plačila cestnine. Tako povsem razumem, da je Nemčija prišla do točke, ko želi zahtevati določeno nadomestilo, vendar ne izključno na plečih tujega tranzita. Avtoceste so zelo pomembne, saj omogočajo mobilnost in večjo povezanost Evrope, ravno zaradi tega pa morajo na tem področju veljati enaka pravila za vse,« je nadaljeval Bogovič, ki je odločno podprl resolucijo.

 

Ob koncu je Bogovič še opozoril na težnje po kršenju načel prostega trga, torej prostega pretoka blaga in storitev znotraj EU. »Ne samo v Nemčiji, tudi v nekaterih drugih državah v zadnjem času zaznavamo vedno več protekcionističnih ukrepov, ki omejujejo tujce pri njihovem delu s poskusom privilegiranja domačih ponudnikov storitev, opozarja Bogovič in pri tem izpostavlja slovenske težave pri ravnanju sosednje Avstrije. Ta z uvedbo dodatnih administrativnih ukrepov in krepitvijo zahtevanih pogojev za delo v Avstriji ustvarja pritisk na slovenske avtoprevoznike kot tudi na ostale podjetnike, ki opravljajo storitve prek državne meje v Avstriji.

 

»Če se odpovemo delujočemu prostemu trgu in se začnemo pomikati nazaj proti nacionalnim protekcionističnim politikam, potem je to konec Evropske unije, kot jo poznamo danes. Enaka pravila morajo veljati za vse, brez izjem in ne glede na velikost države članice. Na tem Evropska unija stoji ali pade,« še zaključuje Bogovič.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča o uvedbi cestnin za osebna vozila v Nemčiji (plenarno zasedanje EP, 15. 3. 2017):