Bogovič s poslanskimi kolegi iz EPP AGRI o slovenskih pobudah za Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel

 

Strasbourg, 16. december 2016 – Ob robu decembrskega zasedanja Evropskega parlamenta je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) danes kolege poslance iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP), ki delujejo v Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), seznanil z aktivnostmi Čebelarske zveze Slovenije in Republike Slovenije v zvezi s pobudama za razglasitev Evropskega medenega zajtrka in Svetovnega dneva čebel. Bogovič tako nadaljuje aktivnosti, ki so jih v Evropskem parlamentu aprila letos pričeli vsi slovenski evropski poslanci, ko so v Bruslju skupaj gostili 110 čebelarjev iz Slovenije. Ti so svoji pobudi tedaj predstavili tudi ostalim poslancem, članom odbora AGRI v Evropskem parlamentu, ki so pobudi pozdravili in se zavzeli za njuno uveljavitev.

 

Na današnjem srečanju so člani odbora AGRI iz vrst Evropske ljudske stranke, izrazili podporo predlogom, ki jih je predstavil Bogovič, in se zavzeli za nadaljevanje aktivnosti v Evropskem parlamentu. Dogovorili so se, da bodo Bogovičevemu predlogu dodali še nekatera druga aktualna vprašanja evropskega čebelarstva, kot je npr. problematika obdavčitve čebelarjev, vprašanje ponarejenega medu z dodanim sladkorjem, idr.

 

Celoten nabor aktualnih vprašanj bodo nato v začetku prihodnjega leta preko odbora AGRI vložili v parlamentarni postopek v obliki vprašanja za ustni odgovor, kar bi pomenilo razpravo na plenarnem zasedanju in tudi odločanje o predlogu resolucije, v kolikor bo ta vložena. Po optimalnem scenariju bi to pomenilo, da bi se Evropski parlament z razpravo in glasovanjem, poleg ostalih vsebin s področja čebelarstva, opredelil tudi do pobud o Svetovnem dnevu čebel in Evropskem medenem zajtrku ter v primeru pozitivne odločitve naročil Evropski komisiji in Svetu EU, da se zavzameta za formalno uveljavitev obeh pobud na evropski ravni.

 

Poslanska skupina EPP tako nadaljuje s svojim zavzemanjem za čebele in čebelarstvo ter ohranjanje biotske raznovrstnosti, kar je že vrsto let ena izmed njihovih prednostnih nalog na področju kmetijstva, varne hrane, okolja in zdravja.