Bogovič: Svetovni dan čebel nas opominja na nujnost boja proti podnebnim spremembam!

Bruselj, 20. maj 2021 – Na današnji dan že četrto leto zapovrstjo obeležujemo Svetovni dan čebel, ki ga je, po dolgoletnih prizadevanjih slovenskih čebelarjev in slovenske diplomacije, 20. decembra 2017 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Po besedah evropskega poslanca Slovenske ljudske stranke Franca Bogoviča (EPP/SLS) se moramo na ta dan še posebej zavedati pomena čebel in ostalih opraševalcev za proizvodnjo hrane in s tem ohranitev človeštva, pomena zaščite okolja in biotske raznovrstnosti ter trajnostne kmetijske proizvodnje.

 

Bogovič poudarja, da je obeležitev Svetovnega dneva čebel izjemnega pomena za Slovenijo in slovenske čebelarke in čebelarje, ki so matere in očetje te pobude in so s svojimi aktivnostmi to pobudo uspešno pripeljali do Združenih narodov. »Čeprav se vsi zavedamo, da brez čebel ni življenja, gre slovenskim čebelarkam in čebelarjem, na čelu z dolgoletnim predsednikom Čebelarske zveze Slovenije Boštjanom Nočem, največja zahvala, da danes, že četrto leto zapovrstjo, obeležujemo Svetovni dan čebel. To dokazuje, da lahko tudi iniciativa iz majhne države uspe na svetovnem parketu, a le, če delujemo enotno, usklajeno in z jasnim ciljem. Naj nam bo to lekcija tudi za trenutno stanje v slovenski družbi, ki je danes vse prej kot enotna,« uvodoma izpostavlja Bogovič, ki sicer obžaluje, da moramo letošnji praznik ponovno obeleževati v omejenem obsegu, brez večjih slovesnosti.

 

»Prav tako se moramo danes še posebej spomniti na posledice vplivov podnebnih sprememb, ki se kažejo v nestanovitnih vremenskih pojavih, zaradi katerih so najbolj prizadeti kmetje in čebelarji. Letošnjo spomladansko čebeljo pašo je dež dobesedno odplaknil, zaradi nenehnih ploh imajo kmetje velike težave s košnjo in sušenjem travniške krme, pred kratkim smo bili deležni hude pozebe. Tovrstni ekstremni vremenski pojavi nas opozarjajo, da je ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam nujno. Evropski zeleni dogovor, ki kaže pot v podnebno nevtralno Evropo do l. 2050 in v okviru tega strategija »od vil do vilic« in strategija o biotski raznovrstnosti ter nova reforma Skupne kmetijske politike EU, ki je tik pred sprejetjem, dokazujejo, da se EU zaveda nujnosti hitrega ukrepanja,« opozarja Bogovič.

 

Po Bogovičevih besedah bo zaščita čebel in ostalih opraševalcev visoko na prioritetni listi tudi med prihajajočim predsedovanjem Slovenije Svetu EU, med katerim bo Slovenija odprla razpravo o krepitvi sledljivosti izvora medu in izdelkov, pričakuje pa se tudi pestra razprava o ciljih zaščite čebel.

 

»Pandemija virusa covid-19 nas opominja na pomen zdravja in zdravega življenjskega okolja, ki je ključnega pomena tudi za ohranitev čebel. Na današnji Svetovni dan čebel se moramo zavedati, da je vsaka tretja žlica hrane, ki jo zaužijemo, odvisna od dela čebel, zato se vsi skupaj, vsak po svojih najboljših močeh, potrudimo za ohranitev čistega okolja, v katerem bodo čebele in ostali opraševalci živeli še naprej. Iskrene čestitke ob Svetovnem dnevu čebel!« svoje misli ob današnjem prazniku zaključuje Bogovič.