Bogovič v intervjuju za Energetika.NET: Politika preveč posega v energetiko

 

 

Ljubljana, 28. januar 2016 ? Spletni portal Energetika.NET je objavil obširni intervju z evropskim poslancem Francem Bogovičem (SLS/EPP), ki slovensko energetiko spremlja že od leta 2000 dalje. Kot župan Občine Krško je bil osem let podpredsednik Združenja evropskih občin z jedrskim objektom GMF (Group of European municipalities with nuclear facilities) in takrat je spoznal mnogo energetskih sistemov, področje evropske energetike pa spremlja tudi ob delu v Evropskem parlamentu. ?Vtis o evropski in slovenski energetiki si tako ustvarjam več kot 15 let,? pravi Bogovič, ki v intervjuju tudi opozori, da je na področju slovenske energetike nujen nacionalni konsenz.

 

VIR: Energetika.net, 25. januar 2016 / Avtor: Andreja Šalamun /  Kategorija: Intervjuji / Tema: Električna energija , Energetska politika , Ekonomija 

 

Franc Bogovič, evropski poslanec: Politika preveč posega v energetiko

 

?V energetiki je nujen nacionalni konsenz, to ni zgodba, ki je lahko prepuščena trem direktorjem,? je prepričan evropski poslanec, nekdanji župan Občine Krško in dober poznavalec domače in evropske energetike Franc Bogovič. Priznava, da je v Sloveniji energetika poligon za politiko in da se pomembne odločitve velikokrat sprejemajo zgolj na osnovi tega, kdo je močnejši in kdo lahko v tistem trenutku uveljavi svoj interes. ?Politika se preveč vtika v energetiko,? pravi, še večja težava pa je po njegovem mnenju ta, da današnji politiki zelo malo vedo o energetiki s strokovnega vidika. ?Ker ne želijo poslušati in upoštevati ljudi, ki o tem več vedo, lomastijo po sistemu,? pravi. Podpira gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne skupaj s Hrvaško in morda tudi Italijo, ostro pa nasprotuje združevanju obeh energetskih stebrov in poudarja, da je šesti blok šoštanjske termoelektrarne zdaj, ko ga že imamo, smiselno izkoristiti.

 

Slovensko energetiko že nekaj časa opazujete od zunaj. Se je v času, odkar ste evropski poslanec, vaš pogled na energetiko spremenil?

Slovensko energetiko opazujem od zunaj že od leta 2000 dalje. Kot župan Občine Krško sem bil osem let podpredsednik združenja evropskih občin z jedrskim objektom (GMF ? Group of European municipalities with nuclear facilities, op. a.) in takrat spoznal precej energetskih sistemov. Vtis o evropski in slovenski energetiki si tako ustvarjam več kot 15 let.

 

Trenutno je energetika v Evropski uniji zelo pomembna tema.

Evropska unija mora uvoziti kar 55 odstotkov energije, za kar na dan porabimo milijardo evrov. Poleg tega energente uvažamo s kriznih področij, zato postaja področje energetike res vse bolj aktualno.

 

Se vam zdi vzpostavljanje energetske unije, ki naj bi zagotovila zanesljivo, cenovno dostopno in do okolja prijazno energijo, pravi pristop? Je energetska unija sploh mogoča, glede na zelo različne energetske sisteme držav članic?

Energetski sistemi držav Evropske unije so nastajali skozi zgodovino in so zato zelo različni. Poglejmo samo področje energetike v treh državah ? v Nemčiji, Franciji in Poljski. Nemčija se je v nekem trenutku odločila izstopiti iz jedrske energije, hkrati pa povečuje in ogromno vlaga v obnovljive vire (OVE) ter prodaja tehnologijo s tega področja. Še pred desetletjem je veliko investirala v termoelektrarne, zato je danes v Nemčiji cena elektrike iz termoelektrarn podobna ceni naše elektrike iz jedrske elektrarne (mimogrede, cena elektrike iz šestega bloka šoštanjske termoelektrarne je dvakrat višja od cene elektrike iz jedrske elektrarne). Nasprotno v Franciji celotna proizvodnja električne energije temelji na jedrskih elektrarnah, francoska podjetja pa imajo razvito tehnologijo za gradnjo novih jedrskih elektrarn. Francoski pogled na energetiko je povsem drugačen od pogleda Nemčije. In potem je tu še Poljska, kjer proizvodnja električne energije temelji izključno na premogu in nočejo prilagoditi energetskega sistema novim evropskim okoljskim zahtevam.

 

VEČ – Celoten intervju je dostopen na spletnem portalu Energetika.Net (za naročnike, možna pa je tudi enodnevna brezplačna registracija): http://www.energetika.net/novice/intervjuji/franc-bogovic-evropski-poslanec-politika-prevec-posega-v-ene?utm_source=en.novice