Bogovič v oddaji Aktualno na Radio Europa 05 o aktualnih temah

Ljubljana, 30. maj 2016 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je v intervjuju v oddaji Aktualno na Radio Europa 05 pogovarjal o aktualnih temah na Slovenskem in V evropskem prostoru, o dopolnjenih 28 letih Slovenske ljudske stranke (SLS), o trenutni politični situaciji tako v Sloveniji kot v Evropi, izzivih aktualne kohezijske politike in o aprilskem snegu ter pozebi.

 

Ob vprašanju o komentarju praznovanja 28 let Slovenske ljudske stranke (SLS) je dejal: ?Še danes mi srce zaigra ko se spomnim na 12. maj 1988, ko se nas je zbralo približno 1500 na povabilo Ivana Omana v Unionski dvorani in smo na presenečenje mnogih, ki so dali žegen za to prireditev, naredili to presenečenje, da smo iz dvorane odšli kot prva politična stranka v Sloveniji, z jasnimi cilji, osamosvojitev samostojne Slovenije, uvedbo parlamentarne demokracije, spoštovanje človekovih pravic.?

 

Pri  izzivih aktualne kohezijske politike je Bogovič izpostavil medsebojno sodelovanje gospodarstva, lokalne in državne uprave: ?Pri kompleksnejših projektih morajo znati stopiti skupaj na eni strani občina in država, na drugi pa gospodarstvo, znanost, raziskave in realizirat projekte za ustvarjanje novih delovnih mest.? V primeru aprilskega snega in pozebe pa je izpostavil razlike obravnavanja držav, reševanja škode kmetom, ki so jo utrpeli v tej katastrofi: ?V dopisu evropskemu komisarju Hoganu opozarjamo na veličino katastrofe, hkrati pa tudi na to, da bodo na koncu kmetje različno obravnavani v različnih državah. Avstrija se pogovarja o tem, kako bi iz svoje sklada, ki je namenjen takim katastrofam, pomagala svojim kmetom. V Sloveniji je sicer možno zavarovanje, ampak podatek, da je samo 10 % obdelovalnih površin zavarovanih, govori dovolj o tem, da je zavarovanje zelo neprijazno do tistega, ki ga plačuje, in je odločitev za tveganje zelo velika.?

 

Celoten radijski intervju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) za Radio Europa 05 je za poslušanje dostopen na: