Bogovič v oddaji Mozaik obrti in podjetništvu na Ansat TV: Največji izziv za Evropo in Slovenijo je: Kako učinkovito povezati znanost in gospodarstvo!

Krško, 6. oktober 2016 – V oddaji Mozaik obrti in podjetništva na Posavski televiziji – Ansat TV je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) spregovoril o izzivih in priložnostih za mikro, mala in srednja podjetja. Kot nekdanji podjetnik na začetku svoje profesionalne poti je Bogovič pritrdil voditeljici Janji Starc, da tudi v političnem delovanju gleda skozi podjetniške oči in da zelo dobro ve, kaj pomeni ustvariti eno delovno mesto. »Zato si nisem pri svojem delu nikoli štel za uspeh, da samo pomagaš v prostor pripeljati podjetje s sto delovnimi mesti, ampak sem se veselil vsakega posameznega,« je dejal Bogovič in v pogovoru na osnovi svojega nedavnega obiska Silicijeve doline v ZDA tudi opozoril na ključni izziv EU in Slovenije, ki je: kako učinkoviteje povezati znanost in visoko šolstvo ter gospodarstvo.   

 

»Po tem, koliko je v družbi in gospodarstvu drobnega podjetništva, se šteje, koliko je družba razvita,« je uvodoma poudaril Bogovič ter dejal, da je področje malih in srednjih podjetja eno izmed tistih, ki je prisotno povsod v okviru evropske politike. »Zahodne demokracije merijo uspešnost gospodarstva po tem, kakšen je delež teh podjetij,« je dejal Bogovič.

 

V evropski politiki je po njegovih besedah v okviru kohezijske politike oz. kohezijskih skladov, ki so namenjeni razvoju različnih področij, velik del sredstev namenjen tudi podjetništvu. Bogovič je opozoril tudi na novi t. i.  Junckerjev investicijski načrt, ki je bil v tem mandatu Evropske komisije ustanovljen predvsem, da se v Evropi pospešijo naložbe.

 

»Področje srednjih in malih podjetij kot vitalnega dela evropske ekonomije, je vedno na dnevnem redu EU,« je povedal Bogovič, ki je v pogovoru tudi predstavil ugotovitve iz nedavnega študijskega obiska v Silicijevi dolini v ZDA ter opozoril na to, da je razlika med ZDA in Evropo v tem, da se v Evropi gospodarstvo in znanost ne najdeta skupaj v središču, temveč znanost in država, pri čemer pa ni prave povezave z gospodarstvom. Po njegovem prepričanje je največji izziv tako za Evropo kot Slovenijo ravno to: kako učinkovito povezati znanost in gospodarstvo.

 

Bogovič je v intervjuju tudi šrirše predstavil svoje aktualno delo v Evropskem parlamentu, tako v odboru AGRI (kmetijstvo in razvoj podeželja) kot v Oboru REGI (regionalni razvoj), kot v delegacija Evropskega parlamenta za Srbijo in Turčijo.

 

Celotni intervju evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) v oddaji »Mozaik obrti in podjetništva na Posavski televiziji« – Ansat TV je dostopen na: