Bogovič v oddaji Tarča na TV Slovenija o krizi v kmetijstvu in položaju slovenskega kmeta

Ljubljana, 16. oktober 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj, 15. oktobra, sodeloval v tedenski oddaji Tarča na RTV Slovenija – 1. program, ki je bila posvečena aktualnim kriznim razmeram v slovenskem kmetijstvu in položaju slovenskih kmetov, ki so za soboto napovedali protestne shode po Sloveniji.

Bogovič je v oddaji izrazil podporo protestu kmetov, predvsem v luči, da se osvetlijo vsi problemi, pri katerem je eden izmed problemov sicer res tudi evropska kmetijska politika ? konec mlečnih kvot ob nepravem času (dogovorjeno že nekaj let nazaj). ?Prav pa je, da si dejansko ob tej priložnosti nastavimo ogledalo na vseh sektorjih, na vseh področjih,? je dejal Bogovič in ponovno opozoril, kot že večkrat v preteklih letih, da v slovenski kmetijski politiki ne gremo dovolj ciljno usmerjeni v smer, kaj želimo imeti čez 5 ali 10 let in da bi ta cilj podkrepili tudi s Programom razvoja podeželja ter s politiko, ki bi bila usmerjena v povezovanje. Spomnil je na primer organiziranosti belgijskih in nizozemskih kmetov in na to, s čim se ukvarja belgijska stroka, ter pozval, da si moramo naliti čistega vina in vsak na svojem dvorišču opraviti, kar je treba, na pa samo kazati s prstom drug na drugega.

 

V zvezi z očitkom o prevelikem subvencioniranju kmetov je Bogovič pojasnil, da bi tudi slovenski kmetje raje videli, če bi lahko s pridelkom dobili plačano delo in pridelek prodali po pošteni ceni. ?Evropa ima to politiko že pet desetletij, da s subvencioniranjem po hektarih poskuša ta manko prihodka dodati kmetu zato, da ima evropski potrošnik kvalitetno hrano po sprejemljivi ceni,? je dejal Bogovič .

Ključno pa je, in s tem se po Bogovičevih besedah tudi največ ukvarjajo v Evropskem parlamentu na odboru za kmetijstvo in tudi odboru za notranjo trgovino oz. notranji trg: kako preprečiti ta velika nihanja, ki so za kmetijstvo najbolj usodna. Pojasnil je, da se razmišlja, da če ne bo šlo samo z dobrimi praksami in kodeksi, da bo treba poseči tudi v regulatorni okvir, vsaj za tako ključne proizvode, kot je mleko. ?Slovenski kmetje so bili vajeni v preteklosti veliko manjših nihanj, kot pa so ta danes,? je dejal Bogovič in poudaril, da bi v vsej verigi morali zelo iskreno in odkrito sodelovati vsi partnerji: od kmeta, predelovalca, trgovine in potrošnika. ?

Bolj vsak svoj plot brani,? je sicer situacijo pri nas opisal Bogovič in dodal, da smo v Sloveniji neke verige, ki so bile postavljene v začetku 90.-ih let prejšnjega stoletja, uspešno uničili, tako kot smo še marsikaj drugega v Sloveniji žal uspešno uničili. ?Zunaj so zadruge bistveno močnejše, bistveno bolj ponekod tudi povezane v tej verigi, in je zato ta dogovor lažji. Mislim, da je na nas naloga, da s poštenimi odnosi to uredimo, in konec koncev – takrat bo potrošnik bil tudi bolj prepričan, da je dejansko to blago slovensko blago, ki ga je do neke mere pripravljen plačat,? je povedal Bogovič.

20151015_195240

Bogovič je hkrati opozoril še na drugo priložnost za slovensko kmetijstvo, in sicer, da srednje velike kmetije razmislijo o lokalni oskrbi in si poiščejo stalne kupce v relativni bližini. ?In takrat lahko velikokrat ti kmetje po enaki ceni, kot je na polici, zelo dobro preživijo svojo kmetijo,? je še povedal Bogovič.

 

Glede intervencijske cene za mleko je Bogovič povedal, da so ta predlog skupaj z nekaterimi poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) že prenesli evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu.

 

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), tudi osebno kot kmet, ki prideluje jabolka in jih prodaja v verigi za izvoz v 24 držav, rešitve za slovensko kmetijstvo vidi v smeri vzpostavljanja dolgoročnih odnosov v verigi. ?Pri slovenskemu kmetu manjka teh dolgoročnih vezi, in mislim, da je prišel čas streznitve tudi vseh nas, ki smo na primarnem delu, je dejal Bogovič in dodal: ?Od tu naprej pa pričakujem zelo aktivno vlogo tako vlade, da se tega posla resno loti.? Ob tem je spomnil, da Vlada RS še zdaj ni naredila strategije za sektor zelenjave in sadja, po katerem bi se lahko vzpostavila Organizacija proizvajalcev (OP). Pozval je tudi Zadružno zvezo Slovenije, da več napora kot v prodajo repro materiala vloži tudi v organizacijo proizvodnje in v povezovanje kmetov za skupne nastope. Bogovič je spomnil je, da je leta 2012 kot kmetijski minister poskušal uvesti spremembe tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), kjer je po njegovem treba ljudi usmeriti v to, ?kar smo kmetijski pospeševalci delali v 80.-ih letih, ko smo delali od kmeta do kmeta?

 

?Javni denar in javne službe bomo morali usmeriti tudi ciljno v to delo. Tu imamo eno od največjih priložnosti, ki nas nič ne stane, samo drugače se moramo zadeve lotiti,? je v zaključnih mislih poudaril Bogovič.

 

?Javni denar in javne službe bomo morali usmeriti tudi ciljno v to delo. Tu imamo eno od največjih priložnosti, ki nas nič ne stane, samo drugače se moramo zadeve lotiti,? je v zaključnih mislih poudaril Bogovič. Na vprašanje voditelja, kaj je treba storiti, da bodo zadovoljni vsi v tej verigi in na koncu tudi kupec oz. potrošnik je Bogovič odgovoril: ?Ključno je to, kar počnemo mi nocoj tule v studiu: da smo različni akterji za isto mizo in se trudimo k dosegu tega cilja,? je dejal Bogovič, ki rešitev vidi tudi v vzpostavitvi poštenih odnosov znotraj vseh v verigi na način, da nihče ne bo imel fige v žepih. ?In potem bomo na dolgi rok mogoče vzpostavili to, kar smo nekoč že imeli,? je zaključil Bogovič.

 

Vir: Oddaja Tarča, TV Slovenija – 1. program (15. oktober 2015) :

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174365518