Bogovič v Radijski tribuni na Radiu Maribor: Usodo Slovenije, ki se na nek način kroji tudi v Bruslju, moramo krojiti tudi po naši meri in obiski evropskih predstavnikov v Sloveniji so namenjeni ravno temu  

 

Maribor, Ljubljana – 17. april 2018 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v pogovorni oddaji Radijska tribuna na Radiu Maribor, skupaj z županom Občine Slovenska Bistrica dr. Ivanom Žagarjem, nedavno sodeloval v intervjuju novinarke Brede Čepe, o temah, ki se neposredno tičejo dogajanja v Evropski uniji (EU) in zlasti trenutne ter bodoče finančne perspektive v okviru kohezijske politike. Konkretneje je spregovoril tudi o obisku delegacije Odbora za regionalni razvoj v Evropskem parlamentu, ki je bila v obdobju od 3. 4. do 5. 4. 2018 na tridnevnem delovnem obisku v Sloveniji, in sicer ravno na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča.

 

V institucijah EU trenutno namreč že poteka intenzivna razprava ob začetku postopkov za sprejem nove finančne perspektive EU za obdobje 2021 – 2027, zato je bila v okviru delovnega obiska Odbora Evropskega parlamenta za regionalni razvoj 5. 4. 2018 v Slovenski Bistrici organizirana tudi konferenca s poslanci Evropskega parlamenta, predstavniki vlade, kohezijskih regij in lokalnih skupnosti o IZZIVIH KOHEZIJSKE POLITIKE V NOVI FINANČNI PERSPEKTIVI.

 

Poslanec je v okviru intervjuja pojasnil zlasti vlogo in pomen Odbora za regionalni razvoj ter način njegovega delovanja in izpostavil, kako zelo pomembno je za Slovence, da imajo stik z ljudmi, ki odločajo o njihovi usodi, predvsem pa je pomembno, da tudi odločilni ljudje od drugod pridejo v Slovenijo in tako lažje razumejo najbolj pereča lokalna in nacionalna vprašanja ter potrebe. Posledično je ravno iz tega razloga prevzel pobudo in se odločil za povabilo Odbora za regionalni razvoj, katerega član je v Evropskem parlamentu tudi sam, v Slovenijo.

 

Skupaj s sodelujočim županom Občine Slovenska Bistrica dr. Ivanom Žagarjem je osvetlil glavne poudarke in izzive regionalne in kohezijske politike v prihodnje, pri čemer sta oba poudarila, kako pomembna je izmenjava izkušenj, saj lahko ravno prek odborov v Evropskem parlamentu tudi sami uveljavljamo ali poskušamo uveljaviti svoje nacionalne interese. Bogovič je izpostavil, da je treba že danes pogled usmeriti predvsem v prihodnost in jasno začrtati smernice ter strategijo črpanja kohezijskih sredstev, kot tudi povedati, kaj je že po naši meri in kaj je v prihodnje še treba narediti. Pri tem je dodal, kako izredno pomembno je, da se poleg ustreznega pozicioniranja v Bruslju, tudi vse občine in akterji doma, ki so deležniki postopka, pravočasno in ustrezno angažirajo ter pripravijo za namene učinkovitega črpanja sredstev.

 

Oba sodelujoča sta v okviru uspešnosti črpanja kohezijskih sredstev na lokalnih ravneh sicer izpostavila birokratske okvire, Bogovič pa je pri tem še izpostavil, da bi bilo črpanje določenih sredstev in izvajanje nekaterih projektov lahko bistveno lažje, v kolikor bi bile v Sloveniji oblikovane ustrezne regije.

 

Zaključil je, da je v Sloveniji tudi s pomočjo sredstev iz kohezijskih skladov nujno treba zaključiti infrastrukturna dela, ki jih občine v pretežni meri same finančno ne zmorejo, ravno tako pa je nujno zlasti večje medsebojno sodelovanje občin, gospodarstva in tudi raziskovalnih institucij ter tako skupaj najti tiste točke preboja, ki bodo našo državo popeljale višje in omogočile njeno enakomerno razvitost in kakovostna delovna mesta po celi Sloveniji.

 

Vljudno vabljeni k poslušanju oddaje Radijske tribune, ki je na RA MB potekala 5. 4. 2018: http://4d.rtvslo.si/arhiv/radijska-tribuna/174530467