NAPOVED / VABILO: Pametne vasi v Slovenskih Konjicah

Vabimo vas, da se nam v petek, 20. aprila 2018, ob 19.30. uri v dvorani Konjičanka,
(Stari trg 41, Slovenske Konjice) pridružite na regionalnem omizju Pametne vasi v Slovenskih Konjicah – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/PametneVasiVKonjicah. Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje.

 

V Slovenskih Konjicah bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju.

 

Udeležence bosta pozdravila Miran Gorinšek, župan Občine Slovenke Konjice, in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), poleg njiju pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

 

  • Karolina Črešnar, kmetica leta 2017,
  • Stanko Jamnik, direktor Kmetijskega zavoda Celje,
  • Dušan Vehovar, direktor podjetja Menart, d.o.o. Slovenske Konjice,
  • Stane Levart, specialist za sirarstvo, dopolnilna dejavnost jogurti in siri na kmetiji,
  • Ana Bračič, predsednica Društva podeželske mladine Slovenske Konjice.

 

Na dogodek vabita Miran Gorinšek, župan Občine Slovenke Konjice, in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

Omizje bo povezovala Nataša Hrup. Po razpravi bo priložnost za pogovor ob druženju in pogostitvi.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/CVyYiw5WYir