Bogovič: Z inovativnimi kmetijskimi in okoljskimi praksami do večje biotske raznovrstnosti in s tem boljših pogojev za čebele

Bruselj, 7. december 2016 – V Evropskem parlamentu v Bruslju je včeraj v sogostiteljstvu evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP), Evropske organizacije lastnikov zemljišč (ELO) in Evropskega združenja kmetijske mehanizacije (CEMA) potekala podelitev priznanj nagrajencem letošnjega tekmovanja Evropska čebelja nagrada (European Bee Award). Na prireditvi so podelili nagrade zmagovalcema obeh kategorij, za katere se nagrade podeljujejo. Nagrado v kategoriji upravljanja zemljišč (land management practices) je prejela britanska organizacija Buglife za projekt B-lines (B-lines: Management landscapes for pollinators), v kategoriji inovativnih tehnoloških rešitev (innovative & technological solutions) pa je člane žirije najbolj prepričal nemški ekološki kmet Max Bannaski z izumom opraševalcem prijazne kosilnice z dvema nožema (Double knife system).

 

Ob otvoritvi prireditve je Bogovič, sicer tudi član žirije izbora Evropske čebelje nagrade, izpostavil pomen omenjene nagrade za krepitev inovativnosti v kmetijstvu in pri ukrepih varovanja okolja, ki izboljšujejo pogoje za čebele in ostale opraševalce. »Oba nagrajena projekta sta izjemnega pomena za izboljševanje populacij in življenjskega prostora opraševalcev ter dolgoročno zmanjšujeta določene kmetijske prakse, ki jim lahko škodujejo. Projekt B-lines, katerega dolgoročni cilj je vzpostavitev opraševalcem prijaznih koridorjev po celotnem ozemlju Združenega Kraljestva, je resnično ambiciozen, a hkrati realističen, saj že kaže učinke v praksi. Projekt je namreč odgovor na zastrašujoče podatke o izgubi 3 milijonov hektarov travniških površin od l. 1945 dalje, katerih rušo so sestavljale cvetoče, medovite rastline.

 

Tudi drugi nagrajenec, kosilnica z dvojnim nožem, ki med košnjo omogoči žuželkam, da odletijo, je izjemna tehnološka inovacija, ki je odličen rezultat sodelovanja kmetov in čebelarjev. Veseli me tudi, da je tovrstna kosilnica tudi že v serijski proizvodnji,« je dejal Bogovič in se zahvalil vsem 27 udeležencem tekmovanja, ki prihajajo iz sedemnajstih evropskih držav. Med njimi velja izpostaviti tudi Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS), ki je sodelovala z dvema projektoma.

 

»Prepričan sem, da nas lahko novosti, katerim smo priča na področju upravljanja s kmetijskimi zemljišči, kot tudi nove, čebelam prijazne tehnološke rešitve, navdajajo z optimizmom. Prihodnost za čebele in druge opraševalce torej obstaja, na nas pa je, da tovrstne rešitve čim bolj uveljavimo v praksi«, je zaključil Bogovič.

 

Več o Evropski čebelji nagradi in nagrajencih si lahko preberete na spletni strani Evropske organizacije lastnikov zemljišč:

http://www.europeanlandowners.org/awards/bee-award