Bogovič za ATV Signal Litija: »Denar iz evropskih skladov bomo Slovenci dobili le, če ga bomo znali črpati!

Ljubljana, 24. maj 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v pogovoru za ATV Signal Litija spregovoril o prednostnih nalogah, ki jih evropski poslanci izvajajo na področju zagotavljanja dovolj pridelane – kakovostne ter evropskim potrošnikom dostopne hrane. Gledalcem je pojasnjeval, kako pomembna za razvoj posameznih držav članic so kohezijska sredstva in kako strateškega pomena je, da denar, ki nam je namenjen v tekoči finančni perspektivi – znamo v celoti počrpati. Izrazil je svojo zaskrbljenost, da Sloveniji ne bo uspelo počrpati razpoložljivih sredstev: »Pri slovenski vladi pogrešam operativnost pri črpanju sredstev v finančni perspektivi 2014-2020. Želim si, da se odgovorni čim prej sedejo skupaj, če je treba naj spremenijo tudi operativni program in zavihajo rokave! Denar bomo dobili le, če ga bomo znali črpati«.

 

V drugem delu pogovora je Bogovič pojasnjeval postopek »ločitve« Velike Britanije od EU. Spregovoril je o odločitvi Britancev za »trd« Brexit: »Nikakor ni za Evropo sprejemljivo, da bi pri izidu Brexita bil prost samo trgovinski pretok – brez carin, brez vsega, pri vsem ostalem pa bi se Britanci ogradili na svoj otok,« je razlagal Bogovič in naštel korake, ki jih po sprejetju resolucije v Evropskem parlamentu glavni pogajalec Evropske komisije za pogajanja z Veliko Britanijo o Brexitu Michel Barnier predstavil. »Najprej je treba ugotoviti, koliko je kdo komu dolžan. Britanci so dolžni do konca mandata 2019 plačevati polen prispevek v evropsko blagajno, ker bodo tudi oni črpali sredstva iz evropskih skladov!«, je povzel Bogovič in zaključil: »Britanci so bili ves čas z eno nogo zunaj EU, niso želeli v EU cono, niso v Schengen coni, tako da ta njihov malo zvišan odnos ni nič posebnega.«.

Besedo je Bogovič namenil tudi ponovni uvedbi kontrol na schengenski meji EU in poudaril, kako pomembno je, da države Zahodnega Balkana dosežejo polnopravno članstvo v EU: »Vemo, da so varnostne razmere v državah Zahodnega Balkana zelo problematične, včasih naelektrene,« je gledalcem sporočil Bogovič in poudaril prednosti, ki jih je v varnostnem-obrambnem političnem smislu EU še kako treba upoštevati: »Rešitev vidim z čimprejšnjim vstopom držav Zahodnega Baklana v EU. Te države bodo veliko morale še narediti pri sebi, vendar pa če bi ta otok potem izvzeli in priključili EU, potem bi lahko pričakovali, da bi se Schengen pomaknil na grško-turško mejo, in da bi bili znotraj EU pretoki nemoteni.«

Bogovič je gledalcem zaželel tudi, da se zavedajo kako pomembno je članstvo Slovenije v EU in da so na to tudi ponosni.

Posnetek pogovora z evropskem poslancem Francem Bogovičem si lahko pogledate na povezavi: Iz Evropskega parlamenta Franc Bogovič.

Vir: ATV Signal Litija, april  2017