Delegacija Evropskega parlamenta iz odbora AGRI prihodnji teden na obisku Slovenije

Ljubljana, 16. september 2016 – Med 21. in 23. septembrom 2016 bo v Sloveniji na svojem prvem uradnem obisku delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI), ki v Slovenijo prihaja na pobudo in povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP), ki je edini član odbora AGRI med evropskimi poslanci iz Slovenije. Namen obiska osem članske delegacije Odbora AGRI v Sloveniji je seznanitev s položajem slovenskega kmetijstva in razvoja podeželja, tako z delovanjem posameznih kmetijskih panog pri nas, kot tudi z uspešnim črpanjem evropskih kohezijskih sredstev za razvoj podeželja ter ogled slovenske kulturne in naravne dediščine.

 

Delegacijo odbora AGRI, ki bo na obisku v Sloveniji, bodo sestavljali evropski poslanci:

 

 1. Eric ANDRIEU, (Francija, S&D) – vodja delegacije, podpredsednik odbora AGRI
 2. Albert DESS, (Nemčija, EPP) – koordinator največje politične skupine v EP (EPP – Evropske ljudske stranke) v odboru AGRI
 3. Maria NOICHL (Nemčija, S&D)
 4. James NICHOLSON (Velika Britanija, ECR) – koordinator politične skupine ECR (Evropski konzervativci in reformisti) v odboru AGRI
 5. Ulrike MÜLLER (Nemčija, ALDE)
 6. Maria Lidia SENRA RODRÍGUEZ (Španija, GUE/NGL)
 7. Martin HÄUSLING (Nemčija, Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze)
 8. Gostitelj: Slovenski evropski poslanec Franc BOGOVIČ (SLS/EPP)

 

***

Program obiska delegacije Odbora Evropskega parlamenta za kmetijstvo in razvoj podeželja v Sloveniji (AGRI) v času od 21. – 23. septembra 2016:

 

Sreda, 21. 9. 2016

 

14.00-15.30       Evrosad, Krško

Skupina Evrosad je največji proizvajalec sadja v Sloveniji. Zastopa več kot tretjino slovenske proizvodnje. Vsako leto sadjarji v skupini proizvedejo približno 22.000 ton sadja. Dogodku se bo pridružil mag. Miran Stanko, župan Občine Krško. (http://www.evrosad.si/)  

16.30-17.45       Dežela kozolcev – muzej na prostem, Šentrupert

Dežela kozolcev je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Dogodku se bo pridružil župan Občine Šentrupert Rupert Gole. Sodelovali bodo tudi predstavniki razvojne agencije Srce Slovenije iz Litije, ki bodo prisotnim evropskim poslancem predstavili svoje poglede in primere dobrih praks iz Slovenije. (http://www.dezelakozolcev.si/)

20.45-22.30       Ljubljanski grad, Ljubljana

Predstavitev Ljubljanskega gradu in ogled razstave »Ohranimo čebele«, ki prikazuje življenje čebel in slovensko čebelarsko tradicijo. Sledi delovna večerja na gradu s predstavniki in deležniki slovenskih kmetijskih organizacij in združenj. Nagovor Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana. (http://www.ljubljanskigrad.si/sl/ljubljanski-grad/)

 

Četrtek, 22. 9. 2016

 

8.45-9.10            Državni zbor Republike Slovenije, Ljubljana

Srečanje s podpredsednikom Državnega zbora Republike Slovenije Primožem Hainzom. (https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home)

9.15-10.45     Državni zbor Republike Slovenije, Ljubljana

Srečanje s člani pristojnih odborov Državnega zbora RS: Odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in  prehrano ter Odborom za zadeve Evropske unije. (https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home)

12.30-14.45       Kobilarna Lipica, Sežana

Obisk Kobilarne Lipica, zibelke svetovno znanega Lipicanca. Sledi kosilo v Muzeju kulinarike Krasa, ki je bil obnovljen s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj (v višini 4,8 milijona EUR). (http://www.lipica.org)

16.15-16.45       Razgledni stolp Gonjače, Kojsko

Predstavitev penečih vin iz regije. (http://www.brda.si/znamenitosti/kulturne_znamenitosti/2012051415204567/Razgledni%20stolp%20Gonja%C4%8De)

17.00-19.00       Vinska klet “Goriška Brda”, Dobrovo v Brdih

 • Predstavitev pridelave vina: od grozda do vina.
 • Predstavitev Mlekarne Planika z direktorico Anko Lipušček Miklavič.
 • Zakuska z izdelki iz lokalnega območja: siri in sušenimi mesninami iz zgornjega Posočja ter vinom iz Goriških Brd. (http://klet-brda.si)

              

Petek, 23. 9. 2016

 

8.30-9.30           Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana

Srečanje z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije mag. Dejanom Židanom in državno sekretarko mag. Tanjo Strniša. (http://www.mkgp.gov.si/)

9.30-9.50           Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ljubljana

IZJAVA ZA MEDIJE

11.15-12.30       informacijski center Triglavska roža, Bled

Obisk informacijskega centra TNP na Bledu – Triglavska roža. Pridružila se bosta: župan Občine Bled Janez Fajfar in v. d. direktorja dr. Bogomil Breznik. (http://www.tnp.si/dozivljati/C43)  

12.45-15.15       Vila Bled, Bled

Kosilo v Vili Bled v organizaciji Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS. Sledi kratek ogled Blejskega jezera s sprehodom ob obali. (http://www.brdo.si/sl/vila-bled/vila-bled)

15.30-16.45       Čebelarski muzej, Radovljica

Obisk čebelarskega muzeja in srečanje s predstavniki Čebelarske zveze Slovenije. (http://mro.si/muzeji-in-zbirke/cebelarski-muzej/)