Dosledno varovanje zunanjih meja EU skozi učinkovito delovanje schengenskega režima je garancija za mir in stabilnost v Evropi

Strasbourg, 17. april 2019 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je danes popoldne v govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta (EP) ob točki o evropski mejni in obalni straži pozdravil soglasje Evropskega parlamenta o tem, da je treba zunanje meje Evropske unije varovati in da je to soglasje garancija za to, da bo v Evropi mir in bo zagotovljena stabilnost ter da bo deloval tudi Schengenski režim znotraj Evropske unije. Ob robu obravnave te problematike v Evropskem parlamentu še opozarja na primer v Sloveniji, kot je npr. v Ilirski Bistrici, kjer ljudje opozarjajo na izredne razmere glede zelo povečanih nezakonitih prestopov zunanje meje EU zadnje dni s strani migrantov, in kjer se ljudje že bojijo za svoje premoženje in družino.

 

Hkrati je Bogovič v EP pozdravil dejstvo, da je vsaj od leta 2015, ko EU ni našla potrebnega soglasja na tem področju, zdaj le prišlo do spoznanja da je treba nezakonite migracije zaustaviti. »Prepričan sem, da je treba narediti še naslednje korake,« je evropske parlamentarce pozval Bogovič, ki meni, da je treba nezakonite migracije v celoti preprečiti, Frontexu pa razširiti pristojnost, da bo lahko pomagal tudi pri vračanju iz tretjih držav nazaj v tretje države.

 

»Prihajam iz Slovenije, kjer je bilo leta 2015 tudi do 10.000 prehodov na dan v najhujših časih. Tudi danes se stanje ilegalnih prehodov povečuje, naštejemo jih več deset dnevno, kar nakazuje, da bo to ostal velik problem tudi v prihodnje. Zato je treba zagotoviti, da bodo tisti, ki prihajajo iz BiH, Srbije in ostalih držav Zahodnega Balkana lahko tudi s pomočjo Frontexa vrnjeni v izhodiščne tretje države, še preden ilegalno preidejo mejo Evropske unije,« je še opozoril Bogovič.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o evropski mejni in obali straži (17. 4. 2019):