Evropski poslanec Franc Bogovič na Radiu Europa 05: Zastaviti si moramo cilje in jih začeti udejanjati

Ljubljana, 1. september 2014 ? Evropski poslanec in predsednik SLS Franc Bogovič je v petek, 29. avgusta 2014, v oddaji Aktualno na Radiu Evropa spregovoril o slovenskem kmetijstvu v povezavi s skupno kmetijsko politiko Evropske unije, o slovenski samooskrbi in projektih, ki se jim bo kot član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja v Evropskem parlamentu posvetil, o črpanju evropskih sredstev pa tudi o prednostnih nalogah nove slovenske vladne koalicije.

Evropski poslanec Franc Bogovič je dejal, da je vesel izziva delovanja v Odboru za regionalni razvoj EP ter Odboru za kmetijstvo in razvoj podeželja EP, saj ima na teh področjih že nekaj izkušenj. Poudaril je, da je za delovanje v evropskem prostoru pomembno, da si Slovenija zastavi cilje in jih nato začne udejanjati, tudi zato, ker se na omenjenih področjih obrne dve tretjini evropskega denarja. ?Ključno je, da čimprej in čimbolje zaključimo finančno perspektivo 2007-2013; letos in naslednje leto lahko ta sredstva še počrpamo,? je povedal Bogovič in dodal, da je na žalost že opaziti precejšen zastoj v začetku nove perspektive, saj ?nimamo osnovnih programskih dokumentov, nimamo operativnih programov in pričakujem v naslednjem letu določen vakuum pri črpanju tega denarja?.

Poudaril je, da je v Sloveniji še vedno premalo narejenega na področju regionalnega razvoja, saj trenutno ?premalo pozornosti posvečamo temu, da bi z medobčinskimi povezavami, predvsem pa s prenosom pristojnosti z države na to raven, državo naredili bistveno bolj učinkovito in  jo približali ljudem. To je ta osnovni princip subsidiarnosti, ki ga v Sloveniji ne upoštevamo dovolj, in na tej točki je velika priložnost.? Črpanje evropskih sredstev bo evropski poslanec Franc Bogovič Sloveniji približal predvsem z opozarjanjem na različne načine in priložnosti: ?Po vseh svojih močeh, z vso voljo in energijo bom zastopal te praktične projekte in jih poskušal pripeljati v slovenski prostor.?

O skupni kmetijski politiki Evropske unije je član Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja EP Franc Bogovič dejal, da je to zadnja skupna politika, ki je v zadnjem času spremenila delovanje ? iz skupne oskrbe EU gre v smeri samooskrbe. V Sloveniji je najbolj kritična panoga zelenjadarstvo, če pogledamo vse proizvode skupaj, pa je naša samooskrba nekje med 65 in 70 odstotki. ?Na evropski ravni se tej dobrini, hrani, posveča res veliko pozornosti. Tretjina proračuna Evropske unije je namenjena ravno kmetijstvu in doktrina gre v smer večje samooskrbe, ne zgolj v obsegu 28 držav, ampak da vsaka država zase v največji meri poskrbi za lastno samooskrbo,? je še povedal Bogovič.

O trenutnih razmerah v slovenski notranji politiki je za konec predsednik SLS Franc Bogovič povedal, da ?čakamo na ukrepanje vlade, ki nastaja. Zaenkrat ni konkretnih opredelitev in odgovorov na vprašanja, ki so danes v Sloveniji odprta. Ključno je, da se vlada sestavi, pogleda resnici v oči in pripravi ukrepe za izhod iz težkih okoliščin, v katerih se je Slovenija znašla. Politika mora stopiti skupaj in se dogovoriti.?

Oddajo lahko v celoti poslušate spodaj.