Franc Bogovič: Evropska unija nikakor namensko ne subvencionira bikoborb ne v Španiji niti nikjer drugje po Evropi

Ljubljana, 29. oktober 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič se je pred nekaj dnevi na spletnem družbenem omrežju Facebook odzval na namigovanja, da podpira bikoborbe.

Njegov odziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

 

***

Sam nisem nikoli podpiral bikoborb in tudi njihova krvava tradicija pobijanja bikov v arenah nima nič opraviti s slovenskimi navadami.

 

Spoštovani,

 

po glasovanjih na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta minuli teden so nekateri mediji objavili vest, v katerih neposredno napeljujejo, da smo nekateri evropski poslanci glasovali proti amandmaju, ki je predlagal prepoved subvencioniranja bikoborb in da smo s tem glasovali za nadaljnje mučenje bikov v arenah. Seveda to ne drži in gre za zavajajoče naslove. Dovolite, da sem zelo jasen: Evropska Unija nikakor namensko NE subvencionira bikoborb ne v Španiji ne nikjer drugje po Evropi. V okviru skupne kmetijske politike govedorejci uveljavljajo subvencije na podlagi obsega kmetijskih površin, ki so namenjene gojenju govedi. EU pa neposredno ne izvaja neposrednega nadzora po posameznih državah glede tega, kaj se zgodi z govedom potem, ko zapustijo farmo, kajti v veliki večini primerov gre seveda za mesno oz. mlečno industrijo.

 

Torej gre v primeru namenske reje govedi za bikoborbe za anomalijo, ki jo mora EU reševati neposredno v pogovorih s Španijo, rešitev pa ni v tem, da to delamo s posegi v celoten sistem skupne evropske kmetijske politike, ki ustrezno deluje, in s tem povzročamo težave vsem ostalim. Veliko bolje kot amandmiranje proračunskega besedila, ki ne bi imelo učinka in brez ustrezne pravne ter tehnične podpore ne bi preprečil nadaljnje reje govedi v ta namen, bi bilo, da bi EU zahtevala od Španije izvajanje ustreznega nadzora nad sledljivostjo govedi in prepoved uveljavljanja subvencij za kakršenkoli namen, ki odstopa od kmetijskega vidika.

 

Priznati je tudi treba, da gre za zelo premišljeno in dobro podrto kampanjo poslanske skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, ki jo v luči zavzemanja za prepoved bikoborb povsem podpiram. Vendar so se pobudniki zadeve (amandmaja) žal lotili na način, ki ne rešuje osnovnega problema krutih bikoborb in ne nudi instrumentov, ki bi rejo govedi za potrebe bikoborb v arenah dejansko lahko nadzorovali in preprečili. Pri trenutnem sistemu evropskega subvencioniranja tega prek proračunskih dokumentov Evropskega parlamenta preprosto ni mogoče enostavno rešiti.

 

Sam nisem nikoli podpiral bikoborb in tudi njihova krvava tradicija pobijanja bikov v arenah nima nič opraviti s slovenskimi navadami.  Če želimo krvave bikoborbe povsem izkoreniniti, in na srečo je bilo na tem področju doslej narejenega precej napredka in so v številnih delih Španije že prepovedane, potem je treba k stvari pristopiti precej bolj načrtno, predvsem pa tako, da se ne posega v suverenost posamezne države. Z osveščanjem javnosti in drugimi posrednimi pritiski pa bi po moji oceni lahko v naslednjem desetletju bikoborbe prepovedali v celotni Evropi.

 

Upam, da sem uspel pojasniti ozadje tega amandmaja Zelenih, ki žal ob proračunskemu dokumentu nikakor ne bi rešil te problematike, pozdravljam in delim pa vso zaskrbljenost z vsemi vami, ki ste nam jo evropskim poslancem izrazili v svojih sporočilih.

 

Nasprotujem mučenju živali in jih spoštujem, tako kot vsa živa bitja in ves naš kompleksni naravni ekosistem in bom podpiral vse tiste rešitve, ki bodo dejansko lahko takšne nečloveške prakse preprečile.

 

S spoštovanjem,

 

Franc Bogovič,

predsednik SLS in poslanec Republike Slovenije v Evropskem parlamentu

***