Franc Bogovič: Evropski denar sam ne bo rešil evropskega kmetovalca

Razmere na trgu mleka preveč resne, da bi odlašali s pripravo dolgoročnih rešitev

Bruselj, 6. november 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je včeraj na seji Odbora za kmetijstvo in podeželje (AGRI) v Evropskem parlamentu ob točki ?Obeti za sektor mleka in mlečnih izdelkov ? Pregled izvajanja svežnja ukrepov o mleku in mlečnih izdelkih? opozoril, da poročilo o izvajanju ukrepov v mlečnem sektorju in obetih temelji na napačnih postavkah.

Kolege na odboru je Bogovič opozoril, da se je v šestih mesecih namreč veliko spremenilo in marsikaj, kar je bilo pred 6 meseci zapisano, ne velja več. ?Skrajni čas je, da se na področju mleka zavemo realnosti in tej realnosti pogledamo v oči. Na področju mleka v EU imamo alarm, saj grozi, da bomo v 2-3 letih izgubili proizvodnjo mleka na hribovitih območjih,? je dejal Franc Bogovič in pozval vse pristojne na kmetijskem odboru Evropskega parlamenta, naj prisluhnejo opozorilom Evropskega mlečnega sveta in da je pravi odgovor v kontrolirani proizvodnji, evropski denar pa sam ne bo rešil evropskega kmetovalca.

Dan pred tem, v torek, 4. novembra 2014, se je evropski poslanec Franc Bogovič sestal s podpredsednico Evropskega mlečnega sveta (EMB) Sieto van Keimpema z Nizozemske. EMB je krovna organizacija pridelovalcev mleka na ravni Evrope, ki zastopa interese pridelovalcev (kmetov) do odločevalcev in ostalih členov v prehrambeni verigi. Osredotočajo se predvsem na zagotavljanje zadostne višine odkupnih cen mleka v državah članicah EU, ki kmetom še omogoča dostojno preživetje, zagotavljanje pogojev za dolgoročni razvoj mlečnega sektorja v Evropi ter doseganju trajnostne proizvodnje mleka.

Franc Bogovič in Sieta van Keimpema sta izmenjala stališča in izkušnje o razmerah na področju mlekarstva v EU. Ob zaskrbljujočih razmerah na trgu sta soglašala, da bi bilo primerneje od sedanje ureditve sistem nadgraditi v smeri večje prilagodljivosti na razmere na trgu, kot pa v celoti odpraviti. Švica, ki je sistem kvot že odpravila, se namreč sooča z opuščanjem proizvodnje mleka v nekaterih višje ležečih območjih, ki so posledica nižjih odkupnih cen ter povečanim uvozom cenejšega mleka is tujine. ?Razmere na trgu mleka so preveč resne, da bi odlašali s pripravo dolgoročnih rešitev. Zato se bom osebno zavzel za hitrejše ukrepanje na tem področju,? je dejal Bogovič.

O sestanku Franca Bogoviča s Sieto van Keimpema lahko več preberete tukaj.

Več podatkov o  EMB najdete tukaj.

Spodaj si lahko ogledate posnetek razprave evropskega poslanca Franca Bogoviča na včerajšnji seji Odbora AGRI.