Franc Bogovič v februarski oddaji Gymansium EU na 1. programu Radia Slovenija o prostotrgovinskih sporazumih

Ljubljana, 16. februar 2016 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je včeraj, 15. februarja 2017, skupaj s poslanskim kolegom Igorjem Šoltesom sodeloval v oddaji »Gymnasium.EU« na 1. programu Radia Slovenija. V tokratni oddaji so na dan, ko so v Evropskem parlamentu poslanci glasovali o sporazumu CETA, dijaki Gimnazije Kranj in Gimnazije Jesenice debatirali o prostotrgovinskih sporazumih in njihovem vplivu na Slovenijo. Bogovič, ki se je v oddajo v živo javil iz Strasbourga, je uvodoma povedal, da je glasoval za sporazum CETA. Poudaril je, da pomeni tak sporazum za izvozno naravnano gospodarstvo, kot je slovensko, pozitiven vpliv na gospodarsko rast in večjo izbiro za potrošnike.

 

Dijaki Gimnazije Kranj so Bogoviču zastavili vprašanje o pomanjkanju odprtosti v fazi pogajanj. Bogovič jim je odgovoril, da se s z njihovimi pomisleki strinja in upa, da bo v prihodnosti ob sprejemanju podobnih sporazumov več transparentnosti s strani pogajalcev in tudi več zanimanja s strani javnosti že v začetni fazi.

 

Jeseniški gimnazijci pa so poslanca povprašali glede analiz učinkov TTIP, ki predvidevajo, da bi sporazum za Slovenijo prinesel izgube delovnih mest in morda celo slabitev gospodarstva.  V odgovoru je Bogovič poudaril, da so takšne analize upoštevale zgolj neposredni vpliv na državo, ne pa tudi posrednih vplivov prek vpletenosti slovenskega gospodarstva v evropske gospodarske mreže, ki bi zagotovo prinesli pozitiven učinek za slovenska podjetja.

 

Posnetek oddaje Gymnasium.EU lahko poslušate na spletni strani Radia Slovenija 1: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/02/gymnasium-eu-5/.