Z nadaljevanjem reform in demokratizacijo države je Albanija na dobri poti k odpiranju prvih pogajalskih poglavij z EU

Strasbourg, 15. februar 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta podprl Poročilo o Albaniji za leto 2016, ki povzema napredek Albanije v predpristopnih pogajanjih za članstvo v EU. Včeraj pa je sodeloval tudi v razpravi o omenjenem poročilu.

 

Bogovič se je tako v uvodu razprave zahvalil poročevalcu Knutu Fleckensteinu za dobro pripravljeno poročilo in pohvalil delo albanske vlade za napredek, ki je bil storjen v letu 2016. »Tega je zaznala tudi Evropska komisija in tako so ustvarjeni pogoji za odpiranje prvih poglavij v predpristopnih pogajanjih. Ključne naloge, ki jih mora Albanija storiti v naslednjih letih in v procesu približevanja EU, so: nadaljevanje z ustavnimi in pravosodnimi reformami, pa tudi krepitev boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu,« je povedal Bogovič ter opozoril, da demokratizacija Albanije še ni končana. Ob tem je še poudaril, da nadaljevanje reform v Albaniji pomeni tudi krepitev sodelovanja v regiji in izpostavil pomembnost zagotavljanja boljših pogojev za delovanje mladih.

 

»Veseli me, da se je v t. i. Berlinski proces v minulem letu vključilo tudi organizacijo RYCO, ki bo skrbela za sodelovanje mladih na celotnem območju Zahodnega Balkana, saj se s tem vzpostavljajo pogoji za izboljšanje gospodarskega položaja celotne regije,« je svojo razpravo zaključil Bogovič.

 

Tako Evropska komisija kot Evropski parlament v svojih poročilih za Albanijo za leto 2016 ugotavljata napredek pri izpolnjevanju političnih meril za članstvo Albanije v EU, a izzivi še vedno obstajajo, predvsem na področju človekovih pravic, organiziranega kriminala in svobode medijev. Bogovič je predvsem pozdravil dejstvo, da ima v Albaniji proces pristopa k EU politično soglasje in široko javno podporo, kar je za samo dinamiko procesa pogajanj izrednega pomena.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča o Poročilu o Albaniji za leto 2016: