Gasilci so v srcu vsakega sistema civilne zaščite

Gasilci so prva bojna linija pred ujmami, zato je zagotavljanje dobrih delovnih pogojev zanje ključna tudi za zaščito prebivalstva pred le-temi.

Strasbourg, 14. september 2023 – Evropski parlament je na septembrskem plenarnem zasedanju obravnaval tudi točko o Mehanizmu Unije za civilno zaščito. O pomenu civilne zaščite in gasilstva je evropski poslanec Slovenske ljudske stranke v Evropskem parlamentu v svojem govoru povedal:

“Gasilci so v srcu vsakega sistema civilne zaščite. V Sloveniji imamo izvrstno bazo predanih in srčnih tako poklicnih, kot tudi prostovoljnih gasilcev, katerih je 160000, od tega 60000 aktivnih in pripravljenih za akcije. V zadnjih dveh letih so Slovenijo zadele ogromne naravne nesreče, od požara na Krasu lani, kjer je pogorelo 2000 hektarjev gozdov, do neprimerljivih poplav letos. V obeh primerih so bili gasilci ključnega pomena pri reševanju življenj in premoženja ter sanaciji škode. Sodelovanje med poklicnimi in prostovoljnimi gasilci je ključnega pomena. Zagotoviti jim moramo primerno zaščitno opremo, kot tudi primerno zavarovanje in drugo pomoč. Zadovoljen sem, da v Sloveniji nimamo težav s pridobivanjem članov prostovoljnih gasilskih društev, ki jim pomagamo pri zagotavljanju normalnih pogojev za delo tudi iz evropskih sredstev. Upam, da se bo ta praksa nadaljevala in razširila tudi v prihodnje. Gasilci ste prva bojna linija pred ujmami, zato je zagotavljanje dobrih delovnih pogojev ključna tudi za zaščito prebivalstva pred le-temi. Na pomoč!”