Kmetje morajo biti aktivno vključeni v procese odločanja o prihodnosti kmetijstva v EU

Dogovor evropskih kmetov: Vizija EPP za kmetijstvo v Evropi

Bruselj, 19. september 2023»Prenehajmo jemati naše kmete za samoumevne!« Pod tem sloganom danes v plenarni dvorani Evropskega parlamenta poteka konferenca Politične skupine Evropske ljudske stranke (ELS – EPP Group) z naslovom: “Dogovor evropskih kmetov: Vizija EPP za kmetijstvo v Evropi”  na temo prihodnosti kmetijstva v EU. Na konferenci na povabilo evropskega poslanca Slovenske ljudske stranke Franca Bogoviča (SLS/EPP) sodelujejo tudi predstavniki ključnih slovenskih kmetijskih organizacij v Sloveniji: predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, strokovni tajnik Sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predsednica Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) Anja Kastelic, rojena Mager, ter vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko pri ZSPM Doris Letina, podpredsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Državnem zboru RS Tomaž Lisec in predsednik SLS Marko Balažic. Dogodka se skupno udeležuje več kot 800 kmetijskih strokovnjakov, predstavnikov kmetijskih združenj, kmetov in politikov s področja kmetijske politike iz celotne Evrope. 

»Nujno je, da evropske kmete aktivno vključujemo v procese odločanja glede prihodnosti kmetijstva v EU. Kmetom in podeželju moramo izkazati potrebno spoštovanje ter zagotoviti, da bosta kmetovanje in življenje na podeželju privlačna za mlade ljudi ter da bosta omogočala dostojno življenje. Ena izmed najpomembnejših nalog naslednjega sklica Evropskega parlamenta in Evropske komisije bo odločanje o prihodnji reformi Skupne kmetijske politike EU, pri čemer bo moral biti posluh za želje in mnenja kmetov osrednjega pomena,« je ob robu konference izpostavil Bogovič.

Tako predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kot tudi številni drugi govorci, od kmetijskih ministrov s Hrvaške, Švedske, Češke in Avstrije, do predstavnikov kmetijskih organizacij, so izpostavili, da kmetje niso težava, temveč rešitev, saj zagotavljajo preskrbo z zdravo hrano, ohranjajo poseljeno podeželje in skrbijo za tradicionalno kulturno krajino. Za prihodnost varnosti državljanov Unije na področju prehrane je zato podpora kmetom ključnega pomena. 

Ob robu konference o prihodnosti kmetijstva se je predsednik SLS Marko Balažic sestal s predsednikom Evropske ljudske stranke Manfredom Webrom in z njim spregovoril o politični situaciji v EU in prihajajočih evropskih volitvah.

Slovenska delegacija se bo ob robu konference srečala tudi s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu, s katerimi bodo izmenjali mnenja glede aktualne kmetijske problematike, tako v Sloveniji kot tudi na ravni EU, ter s predstavniki COPA-COGECE, krovne kmetijske organizacije v EU.