NAPOVED in VABILO: Bogovič gosti Lamberta van Nistelrooija, nizozemskega kolega, koordinatorja EPP v Odboru REGI, v času od 13. do 16. maja 2016 v Sloveniji

V času od 13. do 16. maja 2016 bo evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) na obisku Slovenije gostil Lamberta van Nistelrooija, nizozemskega evropskega poslanca, koordinatorja največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu ? Evropske ljudske stranke (EPP) v Odboru za regionalni razvoj in strokovnjaka za evropsko kohezijsko politiko.

 

Na fotografiji; Lambert van Nistelrooij, mag. Monika Kirbiš Rojs in Franc Bogovič, ki bodo med govorci na Mednarodnem strokovnem posvetu: Črpanje sredstev EU za razvoj slovenskega podeželja – 16. maja 2016 od 10. ure dalje v Državnem svetu RS v Ljubljani.

 

Nizozemski poslanec Lambert Van Nisetlrooij se bo v okviru programa obiska srečal z ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenko Smerkolj,  poslanci iz Odbora DZ RS za gospodarstvo in Odbora DZ RS za zadeve Evropske unije in z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankovićem, ki bo gosta seznanil z Ljubljano kot Zeleno prestolnico Evrope 2016.

 

Program obiska evropskega poslanca Lamberta van Nistelrooija predvideva tudi srečanje z vodstvom Javnega podjetja Snaga, d. o. o., kjer si bo ogledal Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) kot enega izmed največjih kohezijskih projektov s področja okolja v Sloveniji. Načrtovano je tudi srečanje z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom (še ni potrjeno), z župani in podžupani širšega območja Obsotelja s Kozjanskim, strokovnjaki Univerze v Mariboru, Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede ter člani Združenja pridelovalcev Sladkorne pese Slovenije, ki bodo spregovorili o možnostih postavitve obrata za proizvodnjo bioetanola v Sloveniji, izvajanju kohezijske politike 2014-2020 in kohezijski politiki v finančni perspektivi 2021-2027. Srečal se bo s prof. dr. Ludvikom Toplakom, predsednikom Alma Mater Europaea ? ECM, evropskega centra visokošolskega izobraževanja.

 

Ob zaključku delovnega obiska bo v dvorani Državnega sveta RS (Šubičeva 4, Ljubljana) organiziran Mednarodni strokovni posvet: Črpanje sredstev EU za razvoj slovenskega podeželja (Vabilo  in program na spletnem naslovu: VABILO.

 

Lambert van Nistelrooij je trenutno koordinator Poslanske skupine Evropske ljudske stranke pri Odboru za Regionalni razvoj in kot tak prvo ime največje poslanske skupine v Evropskem parlamentu za področje kohezijske politike. Poslanske klopi zaseda že vse od leta 2004, še prej je deloval v Odboru regij v Bruslju, kjer je zastopal najbolj razvito nizozemsko deželo Brabant. Bil je tudi podpredsednik Skupščine evropskih regij.

 

Izjava evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP):

?Lambert van Nistelrooij je eden izmed najboljših poznavalcev kohezijske politike v Evropskem parlamentu. Prav tako veliko izkušenj prinaša iz napredne Nizozemske, države, ki izredno uspešno izkorišča evropska sredstva za tehnološki razvoj. Gospod van Nistelrooij je v Evropskem parlamentu velik podpornik prehoda na biogospodarstvo (“biobased economy”), ki je tudi ključna usmeritev nizozemske pametne specializacije, ter koncepta krožnega gospodarstva. Ravnanje s komunalnimi odpadki in njihova snovna izraba je eden od temeljev krožnega gospodarstva. Verjamem, da bo delovni obisk van Nistelrooija dodal prispevek k temu, da bi Slovenija zmogla povzeti čim več dobrih praks iz najuspešnejših držav ter uporabiti znanje in izkušnje tistih, ki utirajo pot napredku v EU tudi na področju regionalnega razvoja. Pri teh prizadevanjih je zelo pomembna pozitivna odzivnost vseh odgovornih.?

***