NAPOVED in VABILO: Evropski poslanec Franc Bogovič na okrogli mizi o krožnem gospodarstvu: ?TO NI SAMO RECIKLAŽA!?

V petek, 1. 7. 2016, ob 10.30, v prostorih Mestnega muzeja, Gosposka 15, Ljubljana, bo organizirana okrogla miza o krožnem gospodarstvu: ?TO NI SAMO RECIKLAŽA!?.  Vabljeni.

 

 

 

 

*** 

Evropski parlament je pozval k družbi brez odpadkov (zero waste) in predlagal zavezujoče cilje preprečevanja njihovega nastajanja do 2025, cilj 70 % recikliranja komunalnih odpadkov do 2030 in 80 % recikliranja embalaže do 2030. Poleg tega je predlagal 50 % manj odpadkov v morjih do leta 2025 glede na stanje leta 2014 ter cilj zniževanja zavržene hrane za 30 % do leta 2025. Drugi predlogi so povezani z boljšim upravljanjem in nadzorom izvajanja EU politik, kot na primer enotna in jasna definicija komunalnih odpadkov ter metodologija za izračun recikliranja in priprave na ponovno uporabo.

 

V uvodnem predavanju bo dr. Janez Potočnik, bivši Evropski komisar za okolje in eden od vodij mednarodnega foruma za upravljanje z viri, ki deluje v okviru programa Organizacije združenih narodov za okolje predstavil priložnosti krožnega gospodarskega modela in razloge, zakaj je krožno gospodarstvo ključna smer za prihodnost.

Sledila bo okrogla miza, ki jo bo moderirala mag. Ladeja Godina Košir, in v kateri bodo sodelovali:

  • Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu iz Slovenije,
  • dr. Janez Potočnik, bivši Evropski komisar za okolje, strateg in zagovornik krožnega gospodarstva
  • Uroš Vajgl, predstavnik Ministrstva za okolje in prostor
  • Mirko Šprinzer, eden izmed idejnih vodij SpRiNG ? Slovenske mreže krožnega gospodarstva
  • Erika Oblak, predstavnica nevladne organizacije Društva Ekologi brez meja

Slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu in drugim sodelujočim strokovnjakom lahko zastavite konkretna vprašanja na dogodku v živo ali vnaprej (preko spletne prijavnice).

Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila prostih mest pa vas prosimo, da obvezno izpolnite prijavnico.

Dogodek bo trajal predvidoma dve uri, po dogodku pa vas vabimo še na voden ogled po razstavi enega najuglednejših še živečih fotografov Sebasti?a Salgada v MGML.

Dodatne informacije na info@ocistimo.si ali 040 255 433 (Ekologi brez meja). Vabilo v PDF obliki je dostopno tukaj.