NAPOVED / VABILO: Pametne vasi v Prekmurju in Prlekiji

Vabimo vas, da se nam v petek, 23. februarja 2018, ob 17. uri v prostorih Hotela Vivat v Moravskih Toplicah (Ulica ob igrišču 3, Moravske Toplice) pridružite na regionalnem omizju

 

Pametne vasi v Prekmurju in Prlekiji – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/2nOloej. Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Prav tako bo evropski poslanec Franc Bogovič 13. aprila 2018 na Bledu na konferenci na temo pametnih vasi gostil evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in komisarko za digitalno družbo Marijo Gabriel ter ostale vidne strokovnjake in odločevalce s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.

 

V Moravskih Toplicah bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju.

 

Razpravo povezuje Slavko Petovar, župan Občine Veržej. Udeležence bo pozdravil župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

 

  • Franc Režonja, vodja območne enote KGZS Murska Sobota,
  • Danilo Steyer, lastnik in direktor posestva Steyer Vino,
  • Štefan Cigut, Kmetija Cigut,
  • Franc Horvat, župan Občine Tišina,
  • Metod Grah, prokurist in lastnik Terme Vivat,
  • Janez Janko Kodila, direktor Kodila d.o.o.

 

K razpravi boste vabljeni vsi sodelujoči. Po zaključku sledi druženje in pogostitev.

 

Točna lokacija dogodka: Hotel Vivat, Moravske Toplice: https://goo.gl/maps/TzimcZKjDYP2

Prijava na dogodek: http://bit.ly/2nOloej