NAPOVED / VABILO: Pametne vasi v Srcu Slovenije

Vabimo vas, da se nam v petek, 2. marca 2018, ob 18. uri v sejni dvorani Občine Litija
(Jerebova ulica 14, Litija) pridružite na regionalnem omizju

Pametne vasi v srcu Slovenije – nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Na dogodek se, prosimo, prijavite na http://bit.ly/2CaZV83.
Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Prav tako bo evropski poslanec Franc Bogovič 13. aprila 2018 na Bledu na konferenci na temo pametnih vasi gostil evropsko komisarko za promet Violeto Bulc, komisarja za kmetijstvo Phila Hogana in komisarko za digitalno družbo Marijo Gabriel ter ostale vidne strokovnjake in odločevalce s področja digitalnih tehnologij in razvoja podeželja.

 

V Litiji bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Ocenili bomo tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju

 

Udeležence bo pozdravil župan Občine Litija Franci Rokavec, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa bodo dobre in obstoječe primere »pametnih« rešitev za pametne vasi predstavljali:

 

  • Darja Kocjan, Gozdarski inštitut Slovenije,
  • Jože Kos, Mizarstvo Kos,
  • Gregor Novak, CEO in ustanovitelj SunContract,
  • Jože Prah, predstavnik Zavoda za gozdove in podpredsednik turistične zveze,
  • Blaž Vidic, predstavnik Lumenia, d.o.o.,
  • Marko Zevnik, Zavod Sopotniki.

 

Na dogodek vabita župan Občine Litija Franci Rokavec in evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP).

 

K razpravi boste vabljeni vsi sodelujoči. Po zaključku sledi druženje in pogostitev.

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/feiEHi3jcM32