Navdušujoč dialog z mladimi dijaki Šolskega centra Celje in Gimnazije Lava

 

Celje, 4. december 2015 ? Šolska ura z dijaki Šolskega centra Celje je pokazala visoko raven znanja in razgledanosti, ki ju mladi v procesu izobraževanja vgrajujejo za pridobivanje lastne izobrazbe ter oblikovanje vitalne, intelektualno široke osebnosti.  Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je v vse splošnem dialogu odgovarjal, razpravljal, utemeljeval in pritrjeval stališčem dijakov na širok spekter vprašanj, ki so aktualna za gospodarski, socialni in družbeni razvoj Slovenije kot članice Evropske unije (EU).  Veliko vprašanj se je vrtelo okoli pogledov na begunsko ? migransko krizo, posledično izmenjava mnenj na ukrepe EU, v prvi vrsti družbene integracije migrantov. 

 

DSC_9225

 

Prvi vtis petkovega obiska in šolske ure z dijaki Šolskega centra Celje in Gimnazije Lava so po besedah Bogoviča dosti obetali: ?Začutil sem zvedave poglede, ko sem skozi hodnike hodil proti učilnici z ravnateljico Marijo Gubenšek Vezočnik in gostiteljico – učiteljico Darjo Grešak. Vrvež dijakov – nekateri še zaspani zaradi zgodnje ure, drugi že razposajeni, vsi pa so omikano pozdravljali. V učilnici me je pričakalo prek 100 dijakov. Po kratki predstavitvi moje življenjske poti in delovanja Evropskega parlamenta in drugih institucij EU je sledil dialog z dijaki. Vesel sem bil, da sem bil primoran velikokrat pritrditi razmišljanjem in stališčem dijakom.?

 

 

Slovenija prešla obdobje tranzicije.Zdi se pa, da deluje kot državna oligarfija...

 

 

Dijaki so zastavljali vprašanja, ki se tičejo regije, iz katere prihajajo. Njihova vprašanja so bila povezana s področjem kmetijstva, ekološkega kmetijstva in njihovih prednosti. Niso spregledali aktualnost sporazuma TTIP, črpanja evropskih sredstev, okoljskih investicij, gospodarskega razvoja. So pa bili celoviti, kritični in se spuščali v ustvarjalno razpravo, v kateri so izpostavljali stališča, da v Sloveniji elite obvladujejo politiko prek medijskega prostora? Glavnina vprašanj je bila navezana na begunsko – migrantsko krizo. Evropski poslanec Franc Bogovič je poudarjal, da EU nima skupne vojske, da v teh in še marsikaterem drugem podobnem primeru ne deluje kot vsestranska integracija. V učilnici je bilo čutiti prizadetost mladih, ki okušajo bodečo žico tako rekoč na svojih dvoriščih. V svojih izjavah so dijaki zaupali Bogoviču, da jim nekako ni sprejemljivo, da žica ni grožnja samo prišlekom , čeprav je namenjena množičnim nelegalnim prehodom meje s strani migrantov, ampak jih skrbi tudi za njihove hrvaške prijatelje na oni strani Sotle. ?Saj je Hrvaška tudi članica EU,? so komentirali dijaki, Bogovič pa je izpostavil, da ravno zato mora tudi Hrvaška razumeti pravila EU, tudi tista, ki se nanašajo na varovanje schengenskih meja EU, pri čemer je južna meja Slovenije s Hrvaško ravno ena izmed zunanjih meja Evropske unije.

DSC_9229

 

Bogovič je poudaril, da ga veseli, da imajo mladi izoblikovan tako širok, kritičen pogled, ponovno je izpostavil, da je bila kakovost debate vredna ravni razprave tako v slovenskem kot evropskem parlamentu. Vesel bo tudi njihovega obiska pri njemu v Bruslju.

Več fotografij najdete TUKAJ.