Podjetniki na Evropskem pogovoru o podjetništvu o nujnosti razbremenitve podjetništva v Sloveniji

Ljubljana, 4. december 2015 ? Evropski pogovor o podjetništvu, ki ga je včeraj ? v četrtek, 3. decembra 2015, zvečer v slovenskem glavnem mestu, Ljubljani, gostil evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), je bil pogovor o izzivih in priložnostih evropskega in slovenskega podjetništva. Na pogovoru in mreženju so podjetniki odkrito spregovorili o svojih izkušnjah in pogledih na sodobno podjetništvo in vpetost podjetnikov v družbo ter o vseh izzivih, s katerimi so se in se še soočajo v svojem podjetniškem življenju. Podjetniki in menedžerji so izpostavili, da je podjetništvo način življenja ter da so ključni dejavniki: prilagodljivost podjetnika, usmerjenost v razvoj, inovativnost, pošteno poslovanje ter ustvarjalni in zadovoljni zaposleni, da je podjetje uspešno.

 

?Prepričan sem, da so mala in srednja podjetja gonilo tako evropske kot slovenske družbe ter da sta pozitivna naravnanost in temelj za uspeh ? v nas samih,? je v uvodu dejal evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Hkrati pa je ob oceni razmer v podjetništvu v Sloveniji povedal, da mora politika, tako slovenska kot evropska, gospodarstvu pomagati v razvoju, ne pa ga dušiti. ?Žal so slovenski podjetniki že odstopili od socialnega sporazuma, ker se ta vlada s podjetniki premalo pogovarja,? je opozoril Bogovič in spomnil, da v Sloveniji enostavno manjka nacionalnih strateških usmeritev ? kam sploh hočemo iti. To se po njegovem mnenju kaže na mnogih področjih, tudi na primeru strateških projektov, kot so drugi železniški tir in 3. razvojna os. ?Zagnati moramo nekaj velikih infrastrukturnih projektov!? je prepričan Bogovič, ki tudi poziva vso slovensko politiko k več odločnosti pri tem.

Bogovič je spomnil še na strateško odločenost sedanje Evropske komisije, da spodbudi evropsko gospodarstvo s t. i. Junckerjevim investicijskim paketom, v okviru katerega se že začenjajo izvajati prvi projekti, in ki ga ima priložnost izkoristiti tudi Slovenija, ta pa ne sme pri tem zaspati.

 

Peter Grabner, predsednik Kluba podjetnikov pri SLS, je kot moderator pogovora izzval sogovornike k predstavitvi svojih izkušenj v podjetniški karieri in jih povabil, da svetujejo mladim, ki razmišljajo o podjetništvu oz. se podajajo na to pot.

Podjetnik Rudi Bric je na vprašanje, kaj bi spremenil v svoji podjetniški karieri, dejal, da bi delal več zase kot za druge. ?Na ravni Slovenije se zelo slabo ceni posameznika,? je dejal in dodal, da ni razumevanja, kaj lahko s pozitivnim vrednotenjem človeka dosežeš v družbi. Mladim podjetnikom pa Bric, ki poudarja, da je podjetje treba voditi na drugačen način kot državo, svetuje: ?Brez motivacije in trdega dela se ne da ničesar doseči. Zavedati pa se moraš tudi, v kakšnem okolju deluješ. Mladi, obrnite se navzven, poiščite izzive in priložnosti izven Slovenije, če pa boste delali doma, pa upajte, da bo vaše delo in inovativnost država znala ceniti?.

Primož Jelševar, podpredsednik SLS in podjetnik iz Zagorja ob Savi, je povedal, da se v njihovem podjetju neprestano trdo dela. ?In ne predstavljam si, da bi s podjetjem delali le v Sloveniji, za naš posel je nujno poslovati s tujino,? je pojasnil svojo poslovno vpetost v mednarodno okolje. Ko mladi razmišljajo o podjetništvu, pa Jelševar svetuje premislek, saj ni vsakdo za podjetništvo. ?Za podjetništvo moraš biti človek, imeti moraš idejo, kako to narediti in šele potem se moraš lotiti dela. Ne pa, da ti država da eno subvencijo za s. p., ti pa začneš sanjat, kaj boš pa zdaj delal,? je še pojasnil svoje razmišljanje Jelševar, ki vidi v svojem okolju veliko perspektivnih mladih, nekaj pa tudi naivnih. Jelševarjeva poslovna filozofija sicer temelji na grajenju podjetja skozi dobre poslovne partnerje, dobavitelje in kupce, s katerimi zgradiš zaupanje. ?Grajenje zaupanja pa terja čas, težko preskakuješ stopnice,? je še poudaril Jelševar, ki mu državne subvencije ničesar ne pomenijo, veliko pa bi mu pomenilo zmanjšanje obremenitev podjetništva v Sloveniji. Jelševar je na srečanju celo predlagal, da bi določeno število ljudi iz negospodarstva prezaposlili v gospodarstvo, saj v tem vidi koristi tako za državo kot gospodarstvo.

Ludvik Špan, direktor podjetja Špan, d. o. o., z Brezovice pri Ljubljani pa je povedal, da so v njihovem podjetju poslovno usmerjeni na lokalno okolje v okolici Ljubljane. ?Na moji podjetniški poti je bilo veliko ovir, skozi katere smo se prebijali,? je dejal podjetnik Špan, za katerega je podjetništvo kot slalom, ki ima ovire in prepreke, težko progo, ampak je treba vozit in zvozit.