Pametna omrežja »Smart Grids« povezala Slovenijo in Hrvaško

Bruselj, 27. november 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) skupaj s hrvaškim evropskim poslancem Davorjem Škrlecom (Greens/EFA) jutri – v torek, 28. novembra 2017, v Evropskem parlamentu v Bruslju organizira konferenco »Smart Grid: Pametna omrežja iz perspektive regionalnega sodelovanja« (dvorana: 6Q1).

 

Zakonodajni paket »Čista energija za vse Evropejce« prepoznava nujnost in potrebo po regionalnem sodelovanju. Na konferenci bodo predstavljeni aktualni projekti, ki so financirani s strani evropskih skladov – Obzorja 2020 in državnimi sredstvi, in ki lahko služijo kot primeri dobre prakse  za spodbujanje podobnih projektov na EU ravni. Cilj konference pa je predstavnikom direktorata za energetiko (DG ENER), direktorata za mobilnost in promet (DG MOVE) in Izvršne agencije za inovacije in mreže (INEA) predstaviti tudi izzive pri izvajanju projektov in odpreti razpravo o rešitvah. Konkretno bosta na konferenci predstavljena dva projekta, ki sta financirana s strani instrumenta za povezovanje Evrope (CEF):

 

  • “SINCRO.GRID”, projekt HOPS-a in HEP ODS-a iz Hrvaške ter ELES-a in SOD-a iz Slovenije, je edini projekt s področja pametnih omrežij, ki je namenjen boljši integraciji regionalnih trgov električne energije, povečanju varnosti ponudbe in ustvarjanju predpogojev za povečevanje deleža obnovljivih virov energije na tržišču.
  • “NEXT-E”, projekt HEP-a iz Hrvaške in Petrola iz Slovenije, služi za financiranje izgradnje regionalnih mrež in postajališč za polnjenje električnih ter hibridnih avtomobilov, s čimer se državama-članicam EU iz srednje in jugovzhodne Evrope omogoča dekarbonizacijo transporta in zmanjševanje onesnaženosti v sektorjih, ki niso del evropskega sistema za trgovanje s toplogrednimi plini (ETS).

 

Program konference:

12:30     Otvoritev konference – evropski poslanec Davor Škrlec (Greens/EFA)

12:35     Pozdravne besede evropskega poslanca Krišjānisa Karinša, koordinatorja Politične skupine EPP v odboru ITRE, in evropskega poslanca Clauda Turmesa, koordinatorja  Politične skupine Zelenih/EFA v odboru ITRE

12:40     Posebni nagovor evropskega poslanca Jerzyja Buzka, predsednika odbora ITRE

12.45     Panelna razprava , ki jo moderirata evropska poslanca Franc Bogovič (SLS/EPP) in Davor Škrlec (Greens/EFA)

12:45     Predstavitev in izzivi projekta “NEXT-E” – projekt HEP-a iz Hrvaške in Petrola iz Slovenije (Domagoj Puzak, HEP, E-mobilnost)

12:55     Predstavitev in izzivi projekta “SINCRO.GRID” HOPS, HEP ODS, Hrvaška in ELES, SODO, Slovenija (mag. Simon Tot, vodja projekta)

13:05     Predstavitev projektov in predlogov:

  • Fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, Univerza v Zagrebu, Hrvaška (sociolog Tomislav Capuder)
  • Institut Jožef Štefan, Slovenija ( dr. Mihael Mohorčič, vodja oddelka za komunikacijske sisteme in dr. Dušan Gabrijelčič, Laboratorij za odprte sisteme in omrežja)

13:15     Prispevek Dirka Beckersa, izvršnega direktorja INEA (Izvajalska agencija za inovacije in omrežja)

13:20     Prispevek Anne Colucci, GD ENER, vodje enote maloprodajnih trgov

13:25:   Prispevek Alexa Volkerja GD MOVE, trajnostni in inteligentni promet

13:30     Vprašanja in odgovori z govorci na panelu

13:55     Zaključne besede evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP)

 

Prijave na dogodek (še posebej, če potrebujete akreditacijo za vstop v Evropski parlament):

https://goo.gl/forms/cNzc3Ko1DyPtFqPx2

 

 

***

Povezava na vabilo in program v angleškem jeziku: Smart-Grid_Program_28.11.17.