Prispevek Laure Dermastja o stažiranju pri evropskem poslancu Francu Bogoviču (SLS/EPP)

 

Bruselj, Ljubljana, 27. november 2017 – Po zaključku stažiranja v Pisarni evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP), ki ga evropski poslanec g. Bogovič omogoča mladim z namenom, da si pridobijo izkušnjo dela v Evropskem parlamentu, je stažistka Laura Dermastja svoje izkušnje in vtise o priložnosti dela v pisarni Bogoviča v hramu evropske demokracije strnila v svojem prispevku za spletno stran evropskega poslanca. Njen prispevek je podan v nadaljevanju.  

***

VTISI STAŽIRANJA

 

Stažiranje pri poslancu Evropskega parlamenta Francu Bogoviču (SLS/EPP) je bila res ena najboljših izkušenj v življenju, ki mi je podala veliko novega znanja in razširila obzorja. Zelo sem hvaležna, da mi je bila dana ta prilika, čeprav nisem vedela, v kaj se spuščam, in se to zares dojela šele, ko sem prišla v Bruselj. Pred tem sem teden dni spoznavala delo ljubljanske pisarne pri Lejli Kogej (vodja ljubljanske pisarne), ki je zelo prijetna ter sposobna oseba na vseh področjih. V Bruselj sem prišla v nedeljo 2. 10. 2017, kjer me je na letališču pričakal asistent poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) Jure Bizjak in me odpeljal v SPC (Slovenski pastoralni center), kjer sem mesec in pol živela.

Moj prvi delovni dan je bil ponedeljek, 3. 10., in – ker je bil to ravno teden, ko je bilo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, mi je Jure v miru razkazal parlament. Na začetku je bil kar šok videti, kako velika stavba je parlament, a se potem kar hitro navadiš na vso to velikost in število ljudi ki delajo v parlamentu. Z Juretom sva bila prvi teden v pisarni sama, zato sem se tudi lahko lepo počasi vpeljala v delo in novim izkušnjam naproti . V Strasbourgu na plenarnem zasedanju z gospodom poslancem je bil tedaj drugi asistent Gregor Košir, ki ga še nisem poznala. Prvi teden ni bil naporen, tudi parlament je bolj kot ne sameval, saj je bila polovica zaposlenih na »planarki«, preostala polovica pa smo delovanju parlamenta v Strasbourgu ta teden pomagali iz Bruslja.   Moje naloge prvi teden so bile pisanje obrazložitev s plenarnega zasedanja, vpisovanje udeležencev izleta v Bruselj v sistem, ki ga vodi Jure Odreskar v ljubljanski pisarni; »klipingi – t. i. dnevne objave o delu poslanca in parlamenta v medijih;, briefingi oz. razna vsebinska poročila, povzetki in  poudarki,  itd..«. Naslednji tedni zatem so bili kar pestri, dela je bilo vsakič več in tudi čas je mineval tako hitro – kot, da bi šele prišla v Bruselj. Poslanec g. Franc Bogovič me je velikodušno sprejel med ekipo, kot tudi asistent Gregor oz. vsa ekipa. V tednih mojega stažiranja smo imeli obisk slovenske skupine obiskovalcev, ki ga je organizirala naša pisarna: obisk »mladih kmetov«, ki so prišli na povabilo poslanca Franca Bogoviča v EP na Evropski kongres »mladih kmetov«, kjer je svojo inovacijo pred številnim občinstvom iz cele Evrope predstavil tudi slovenski inovator. Najbolj mi bo v spominu ostal teden plenarnega zasedanja v Strasbourgu, ko je teden »planarke« in se polovica ali še več EP-ja iz Bruslja preseli v Strasbourg. Tam se dela tudi do poznih večernih ur. To je teden, ki ga po mojem mnenju mora doživeti vsak stažist, da vidi kako poteka delo tam in kako potekajo glasovanja. Vsak teden je bil nekaj posebnega. Asistenta Gregor in Jure imata zelo veliko znanja, ki ga podajta naprej stažistom in se kar »splača« da jih poslušamo in spremljamo njihovo delo. Jure je strokovnjak na področju kmetijstva, Gregor pa ekonomije in gospodarstva. Vsak četrtek po delu, imaš tudi možnost oditi na trg z imenom »Platz Lux«, kjer je »after work party«, in popiti kakšno pivo, dva ali tri. Preveč pa ne, ker moraš vseeno naslednji dan v pisarno in biti zbran 😀

 

Teh šest tednov, ki so prehitro minili, sem živela v SPC-ju, posebna zahvala gre župniku g. Zvonetu Štublju, da nas mlade, željne novih izkušenj in znanj, sprejme v SPC. Tam namreč živijo sami Slovenci, in verjemite, ne bo vam žal, da živite v SPC-ju, vedno se dogaja: razni pikniki, izleti, ko gremo na kakšna srečanja, ki jih organizira Zvone, med vikendi smo pohajkovali po mestu in odšli na kakšno pivo, kavo ali wafelj. Ekipo (Klavdijo, Nejca, Roka, Frenka, Kristjana, Miha, Blaža, Primoža) v SCP-ju bom zelo pogrešala, res sem se imela lepo tam in se počutila kot da sem doma, vsi mi boste ostali v zelo lepem spominu. Upam da se kmalu spet srečamo.

 

Vsak, ki bo prišel v Bruselj naj izkoristi čim več možnosti in znanja, ki mu bodo podana, ker kot sem že rekla, je to ena najboljših izkušenj, ki sem jo doživela in ne bo nikoli pozabljena.  Hvala vam še enkrat vsem skupaj. 😊

 

Laura Dermastja

 

***