Poslanica Bogoviča ob svetovnem tednu hemofilije

Ljubljana, Koprivnica – 15. april 2021 – Ob svetovnem tednu hemofilije, ki poteka med 12. in 18. aprilom, je poslanec Slovenske ljudske stranke in podpredsednik SLS Franc Bogovič na povabilo predsednika Kluba prijateljev hemofilije in sorodnih krvnih motenj Slovenije Renata Brica podal video poslanico v podporo ozaveščanju javnosti o hemofiliji.

 

Celotni nagovor Bogoviča ob svetovnem tednu hemofilije:

 

»Ob svetovnem tednu hemofilije, ki poteka med 12. in 18. aprilom, posebno pozornost namenjam vsem hemofilikom, osebam ki so soočeni z določeno obliko pomanjkanja strjevalnega faktorja – iz skupine redkih dednih kroničnih bolezni z motnjami strjevanja krvi, kot tudi vsem njihovim bližnjim, saj življenje s to boleznijo ni enostavno, je pa zahvaljujoč zdravljenju lahko polno kot vsako drugo.

Pri tem pa je zelo pomembno, da tudi vsi mi v družbi vemo, da takšna bolezen obstaja, in da je lahko med našimi prijatelji, sošolci ali sodelavci tudi nekdo, ki ima hemofilijo. Zato, da bomo njihove omejitve, kot so: možnost krvavitev, potencialna  gibalna oviranost itd., bolje razumeli in jih tudi sami spodbujali v njihovo družbeno vključevanje in jih celovito sprejemali.

Danes se hemofilijo uspešno obvladuje z zdravljenjem ter s povezanimi strokovnimi zdravstvenimi ekipami, zelo pomembno pa sta za bolnike z motnjami strjevanja krvi tudi ustrezna rekreacija in fizioterapija, ki pa jim je žal v tej korona situaciji težje dostopna, in upam, da bo teh omejitev za tovrstne kronične bolnike kljub koroni čim manj.

Posebej pozdravljam velika prizadevanja vseh organizacij hemofilikov v Sloveniji, ki si prizadevajo za večjo izobraženost bolnikov glede same bolezni, kot tudi za ozaveščanje širše javnosti o hemofiliji, in jim za ta njihov trud iskreno čestitam.«