Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič: Za boljši izkoristek evropskega sofinanciranja na regijski ravni se bo morala vključiti in pomagati tudi država

Ljubljana, Črnomelj, 30. september 2014 ? Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič se je včeraj v Črnomlju udeležil okrogle mize na temo Črpanje evropskih sredstev ? Za razvoj Bele Krajine, ki jo je vodil predsednik Občinskega odbora SLS Črnomelj Boris Gabrijan. S predstavniki treh belokranjskih občin, aktualno županjo in kandidatko SLS za županjo Občine Semič, kandidatom za župana Občine Črnomelj Andrejem Fabjanom in nosilcem liste SLS za občinske svetnike Občine Metlika Jožetom Cajnarjem so razpravljali o dosedanjih izpeljanih projektih, ki so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi in o načrtih za naslednji mandat in novo finančno perspektivo.

Kandidat za župana Občine Črnomelj Andrej Fabjan je v uvodu dejal, da se vsi prisotni zavedajo trenutne situacije in prav zato ima ta okrogla miza tako velik pomen. ?V Črnomlju bomo morali v naslednjem mandatu krepko poseči po evropskih sredstvih? je napovedal Fabjan in pojasnil, da je bila občina do sedaj na sedmih različnih razpisih uspešna z 18 projekti, od tega je bila pri desetih tudi nosilka projekta.

Aktualna županja in kandidatka SLS za županjo Občine Semič Polona Kambič je predstavila uspehe svoje občine na področju črpanja evropskih sredstev, v tem mandatu so namreč z evropskim sofinanciranjem v višini 11 milijonov evrov izpeljali kar devet projektov, ki so bili predvsem infrastrukturni. Tudi ta podatek Občino Semič uvršča na šesto mesto uspešnosti koriščenja evropskih sredstev, po vlaganju v okoljsko infrastrukturo pa celo na prvo mesto v vsej Sloveniji. ?Majhne občine, kot je Semič, dokazujejo, da s svojo majhnostjo in prodornostjo lahko naredijo veliko za svoje okolje,? je dejala Polona Kambič in dodala, da imajo v Semiču pripravljene že naslednje projekte, ki čakajo na uskladitev regionalnega razvojnega načrta.

Nosilec liste kandidatk in kandidatov SLS za občinske svetnike Občine Metlika ter direktor uspešne KZ Metlika Jože Cajnar je povedal, da se vse tri belokranjske občine spopadajo s podobnimi težavami, predvsem zastarelo infrastrukturo. ?Občina mora ustvariti pogoje, da se lahko ustvarijo delovna mesta,? je dodal Cajnar in poudaril, da mora pri tem aktivno sodelovati tudi država, saj brez nje ne bo izboljšanja stanja: ?Slovenija je kot noj z glavo v pesku ? ni vse v redu!? Jože Cajnar vidi priložnost za razvoj gospodarstva in regije tudi v vstopu Hrvaške v Evropsko unijo in ukinitvi šengenske meje, predvsem pa  se mu zdi nujno, da vse tri občine stopijo skupaj in delajo za celo Belo Krajino. ?Verjamem v Belo Krajino,? je zaključil.

Predsednik SLS in evropski poslanec Franc Bogovič je izrazil podporo obema županskima kandidatoma, Poloni Kambič in Andreju Fabjanu, ter kandidatom na svetniški listi SLS v Občini Metlika.

Franc Bogovič je povedal, da iz lastnih izkušenj na mestu župana Občine Krško ve, kako pomembna so evropska sredstva pri razvoju občine, zato podpira širša prizadevanja za pospešeno vlaganje. Pri tem je zelo pomembno, da Slovenija čimprej podpiše partnerski sporazum in že v njem navede ukrepe, s pomočjo katerih se bo spopadla  z izzivi. ?V naslednji finančni perspektivi je 11 tematskih ciljev, znotraj katerih lahko države financirajo ukrepe kohezijske politike. Ti cilji se iz več smeri osredotočajo na isto področje. Ta fokus bo dal več možnosti za nova delovna mesta in spodbujanje našega gospodarstva,? je pojasnil Bogovič. Izrazil je ponos nad projektom izgradnje HE na spodnji Savi, katerega pobudnik je bil, saj so te HE z infrastrukturnega vidika rešile problem poplav, poleg tega pa zagotovile kar nekaj delovnih mest in nadaljeval: ?V svojem mandatu evropskega poslanca se bom maksimalno potrudil, da bomo izpeljali tak infrastrukturni projekt z multiplikativnimi učinki tudi v Beli Krajini. Za boljši izkoristek evropskega sofinanciranja na regijski ravni se bo morala vključiti in pomagati tudi država.?

Fotografije z okrogle mize si lahko ogledate tukaj.