S kohezijsko politiko spreminjamo manj razvite regije v bolj razvite

Bruselj, 13. julij 2017 – Na današnjem Odboru za regionalni razvoj (REGI) so poslanci s komisarko za regionalno politiko Corino Crețu debatirali o prihodnosti kohezijske politike. Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je poudaril, da tako Evropski parlament kot Evropska komisija delita veliko odgovornost, kakšna bo ta v prihodnosti. »Kohezijska politika je osrednje orodje za solidarnostni princip in je vezivo Evropske unije. Z njeno pomočjo spreminjamo manj razvite regije v bolj razvite, projekt Evropske unije ohranjamo zanimiv za širitev, npr. na Zahodni Balkan, po drugi strani pa preko evropskih skladov izvajamo reforme znotraj držav. Zato je evropska kohezijska politika veliko več kot samo milijoni evrov sredstev in v bistvu zelo spreminja podobo Evropsko unijo,« je uvodoma povedal Bogovič.

 

»Prihajam iz Slovenije, za katero je zadnje polletno poročilo zelo slabo. Imamo samo za 1,1 milijarde od 3 milijard izkoriščenih sredstev, to se pravi 38 % izdanih odločb, samo 32 % podpisanih pogodb, iz državnega proračuna izplačanih samo 6 % od vseh razpoložljivih sredstev, iz EU povrnjenih pa samo 2 %. Žal je takšno povprečje tudi v drugih državah in mislim, da morate komisarka  Crețu narediti isto, kot ste naredili na začetku našega mandata, ko smo bili dve leti pred iztekom prejšnjega obdobja, da pritisnemo vsi skupaj na izvajanje v državah, kajti v nasprotnem primeru bomo sami sebi odžagali vejo, na kateri sedimo, če sredstva te perspektive ne bomo pokoristili. Zato mislim, da je to sedaj naša največja naloga in odgovornost,« je še dodal Bogovič.

 

VIDEO: Govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) na temo prihodnosti evropske kohezijske politike (odbor REGI, 13. 7. 2017):