Nove priložnosti za sodelovanje Evrope in Kitajske

Ljubljana, 1. avgust 2017 – Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je skupaj s še osmimi poslanskimi kolegi med 15. in 21. junijem 2017 v okviru delegacije Evropskega parlamenta (EP) obiskal Kitajsko.

 

Na povabilo Kitajskega združenja za prijateljstvo s tujimi državami CPAFFC so evropski poslanci iskali nove priložnosti za sodelovanje evropskih in kitajskih mest ter regij na področjih kmetijstva ter prehrambne industrije, telekomunikacij, avtomobilske industrije, prometa, energetike in urbanega razvoja.

 

Delegacija je pod vodstvom Lamberta van Nistelrooija, koordinatorja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v Odboru EP za regionalni razvoj, obiskala pokrajino Henan in mesta Peking, Žengžou, Nandžing in Jančeng.
Kitajski gostitelji so jim predstavili konkretne sadove hitro rastočega gospodarstva kot je na primer moderen, več kot 220 hektarov velik cvetličarski center, ter podjetje CREG, kjer izdelujejo kompozicije za vrtanje tunelov. Zanimivi so bili ogledi ogromnega kompleksa za proizvodnjo vetrnih elektrarn, sodobnega visokotehnološkega centra za razvoj digitalnih tehnologij s področja umetne inteligence, kakor tudi sodoben inštitut za varovanje okolja.

 

Tokratni delovni obisk nadaljuje tradicijo dobrega sodelovanja kitajskih oblasti in evropskih inštitucij na področju urbane in regionalne politike. »Kitajska ekonomija in družba se zelo hitro razvijata, Kitajci namreč sledijo ciljem, ki so si jih zastavili v zadnjem petletnem planskem obdobju, ki se je začelo leta 2013. Rdeča nit tega programa je vizija “Nove svilene poti” imenovana “One belt One road”. Z novim razvojnim konceptom se želi Kitajska infrastrukturno in gospodarsko povezati z Evropo, saj vidijo svoj bodoči razvoj v odprtem tržnem gospodarstvu,« o Kitajski pove Bogovič.

Bogovič in van Nistelrooij sta v okviru EP Kitajsko s podobnim namenom obiskala že v letu 2015. »V dveh letih sem opazil velik napredek te najštevilčnejše države, ki se z velikimi koraki premika od delovno intenzivnega gospodarstva v ekonomijo, ki sledi oziroma kroji svetovne trende v gospodarskih panogah 21. stoletja,« svoje vtise strni Bogovič. po njegovem so zelo zanimivi tudi veliki dosežki  Kitajske na področju varovanja okolja. Kitajska je v petih letih intenzivnega prehoda na obnovljive vire energije prehitela EU po obsegu proizvodnje električne energije iz vetrnih elektrarn, imajo zelo velikopotezne načrte  na področju električnih avtomobilov.

Poleg formalnih ogledov in srečanj so bili poslanci deležni tudi vpogleda v tisočletno kitajsko tradicijo in kulturo, saj so se med drugim povzpeli na Veliki kitajski zid ter obiskali Prepovedano mesto v središču Pekinga.