Svet si zasluži, da bolje pozna pomen čebel, čebele pa si zaslužijo, da en dan posvetimo njim

 

Breznica pri Žirovnici, 3. september 2017 – Franc Bogovič, poslanec v Evropskem parlamentu (SLS/EPP), se je na povabilo Čebelarskega društva Antona Janše Breznica včeraj udeležil prireditve 5. dan Antona Janše, ki je posvečana začetniku modernega čebelarstva in enemu najboljših poznavalcev čebel Antonu Janši.

 

V rojstni vasi velikega čebelarja, ki je bil tudi akademsko izobražen slikar, je Čebelarsko društvo Antona Janše pod vodstvom njihovega predsednika Matjaža Pogačnika organiziralo strokovno prireditev, na kateri je udeležence pozdravil župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar, in kjer so s svojimi predavanji sodelovali: evropski poslanec Franc Bogovič, ki je svoje predavanje poimenoval: »Svet si zasluži, da bolje pozna pomen čebel, čebele pa si zaslužijo, da en dan posvetimo njim«, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč z govorom na temo: »Svetovni dan čebel je vse bližje, kako ga čim bolje izkoristiti in kaj prinaša čebelarjem«, dr. Peter Kozmus, ČZS je predstavil različne pristope ohranjanja čebel v svetu, Sulejman Aliagić, profesor in gost iz BIH pa je podal predavanje »Čebelarjenje brez kemije«.

 

Foto: Polona Kus

 

Predsednik ČZS Boštjan Noč in dr. Peter Kozmus sta predstavila tudi novo knjigo »Brez čebel ne bo življenja,« predstavniki ČZS in čebelarskega društva Antona Janše pa so položili  tudi venca k obeležju Antona Janše na Breznici.

 

Bogovič je svojem govoru povedal, da je v vseh razpravah v Evropskem parlamentu Slovenija izpostavljena kot država z najboljšimi in najbolje organiziranimi čebelarji in da tudi sam ob vsaki priložnosti izpostavi izjemne dosežke slovenskih čebelarjev ter zgledno sodelovanje s kmeti. Predstavil je tudi najbolj aktualne teme v Evropskem parlamentu, ki se dotikajo čebelarstva, kot sta zadnje poročilo: „Možnosti in izzivi za čebelarski sektor EU“ ter predlog za popolno prepoved uporabe neonikotinoidov, glede katerega pa države članice EU še niso dosegle zadostnega soglasja.

 

Bogovič je tudi poudaril je, da je v Evropskem parlamentu izražena tudi široka podpora slovenskim čebelarskim iniciativam, kot sta Evropski medeni zajtrk in Svetovni dan čebel, ter se zavezal, da bo še naprej pomagal slovenskemu čebelarstvu, kolikor bo v njegovi moči.