V petek sestanek evropskih poslancev s Civilno iniciativo za zaščito terana

 

Bruselj, 24. januar 2017 – V zvezi s problematiko Terana se je evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) skupaj s kolegi Patricijo Šulin, Romano Tomc in Lojzetom Peterletom včeraj sestal s slovenskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejanom Židanom, državno sekretarko Tanjo Strniša ter ostalimi predstavniki kmetijskega ministrstva in Stalnega predstavništva Republike Slovenije v Bruslju.

Srečanje je potekalo po razpravi o vprašanju dodelitve izjeme za uporabo imena Teran Hrvaški, ki jo je na Svetu kmetijskih ministrov EU zahtevala Slovenija. Minister Židan je prisotnim evropskim poslancem iz Slovenije predstavil okoliščine, ki so pripeljale do današnje sprožitve postopka za sprejem delegiranega akta s strani Evropske komisije ter aktivnosti Slovenije vse od leta 2013 dalje. Dejstvo namreč je, da se postopek dodelitve izjeme glede zaščitenih geografskih označb s t. i. delegiranim aktom, ki ga sprejme Komisija, uporablja prvič in ni jasno predpisanih pravil, po katerih mora Komisija postopati v takšnem primeru. Do sedaj sprejete izjeme so namreč bile dodeljene na podlag pristopnih pogajanj k EU ali z mednarodno pogodbo. Na Bogovičevo vprašanje o tem, ali je bila Slovenija seznanjena s hrvaškimi argumenti za dodelitev izjeme za uporabo imena teran, je minister odgovoril, da so Komisijo zaprosili za vso dokumentacijo, prejeli pa so dokument, na katerem je bila večina informacij zakrita.

 

Bogovič je med sestankom predlagal, da se doreče strategija nadaljnjih aktivnosti vseh predstavnikov Slovenije. V ta namen je Bogovič predlagal sestanek slovenskih evropskih poslancev in predstavnikov ministrstva s Civilno iniciativo za zaščito terana, ki jo vodi direktor družbe Vinakras Marjan Colja. Sestanek bo potekal v petek, 27. januarja 2017, v Hiši EU v Ljubljani.