VABILO: Omizje Pametne vasi v Ilirski Bistrici in okolici

V petek, 19. oktobra 2018, ob 18. uri vas vabimo v malo dvorano Doma na Vidmu (Gregorčičeva cesta 2, Ilirska Bistrica), na omizje Pametne vasi v Ilirski Bistrici in okolici – regionalno in mednarodno povezovanje ter nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja.

 

Udeležba na omizju je brezplačna in odprta za širšo javnost.
Na dogodek se, prosimo, prijavite na: https://goo.gl/forms/249usiUo7k5YJ3oH2.

 

Kaj se skriva pod pojmom »pametne vasi« in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ. Kaj pomeni to za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

 

Evropska komisija kot odgovor na ta vprašanja pripravlja sveženj ukrepov in razpisov pod okriljem EU akcije za pametne vasi, Evropski parlament pa je na predlog poslancev Franca Bogoviča in Tiborja Szanyija septembra lani potrdil pripravljalni ukrep v višini 3,3 milijona, ki bo namenjen prav razvoju pametnih rešitev za evropsko podeželje. Pripravljajo se tudi inštrumenti za financiranje pametnih podeželskih območij v naslednji finančni perspektivi EU.

 

V Ilirski Bistrici bomo ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnemo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujemo v prihodnosti. Prav tako bomo odkrivali možnosti čezmejnega in regionalnega sodelovanja, ki ga takšne akcije omogočajo, vprašali pa se bomo tudi, kako umeščati evropska sredstva za razvoj občin.

 

Na omizje vabita evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) in strokovni vodja LAS med Snežnikom in Nanosom Aleš Zidar, poleg njega pa bodo dobre in obstoječe primere pametnih rešitev predstavljali:

 

  • Robert Smrdelj, župan občine Pivka,
  • Petar Mamula, dožupan Primorsko goranske županije,
  • Metka Iskra, vodja investicij, Občina Pivka,
  • Marko Zevnik, direktor Zavoda Sopotniki za prostovoljne prevoze starostnikov na podeželju.

 

Vabljeni!

 

Točna lokacija dogodka: https://goo.gl/maps/GGZ4TbqoeUx