Znamo dihati ta evropski zrak

Novo mesto, 4. marec 2019- Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) se je v intervjuju za televizijo Vaš kanal z novinarjem Slobodanom Jovičem razgovoril o svojem delu v Evropskem parlamentu, prihodnosti Evrope ter o perečih temah, kot je Brexit, in prihajajočih volitvah v Evropski parlament. 

 

Pogovor sta začela s trenutnim s stanjem evropske povezave in z vlogo Slovenije v njej. Bogovič stanje ocenjuje kot dobro, Evropa se je izvila iz gospodarske krize, brezposelnost se znižuje, produktivnost pa raste. A vendar opozarja na določene razpoke, ki so se pojavile. Ločnico med severnimi in južnimi državami je nakazala že gospodarska kriza in reševanje Grčije, še dodatno pa jo je poglobila migrantska kriza. Meni, da je edina rešitev za nastalo situacijo več empatije in dialoga z obeh strani.

 

Slovensko članstvo v EU ocenjuje kot pozitivno in pravi: »Ključno je to, da smo vpeti v ta klub najuspešnejših držav na svetu, klub, ki ima neka notranja pravila, ki jih je treba spoštovati. Ta osnova je tudi dobro izhodišče za svetlo prihodnost in resnično je to edina prava pota za Slovenijo ter celotno evropsko populacijo. Mirno rečem, da zelo znamo dihati ta evropski zrak«. Ugotavlja, da se Slovenci na splošno premalo zavedamo, kakšno vlogo ima Bruselj, a se stanje predvsem zaradi velikih pretresov zadnjega časa, na primer Brexita, ameriških predsedniških volitev ter stanja v Turčiji, izboljšuje in poudarja, da po anketah kar 72 % Slovencev članstvo v EU podpira.

 

Svoj mandat ocenjuje kot uspešen, kar je potrdila tudi evropska skupnost, ko mu je lani podelila nagrado za najboljšega evropskega poslanca, ki je najbolj zaznamoval Evropski parlament na področju inovacij in raziskav. Najbolj je ponosen na iniciativo Pametnih vasi, ki bo dobila 2,4 milijarde evrov v okviru 13,5 milijard, ki bodo namenjene za razvoj podeželja. »Projekt zelo napreduje, v tem projektu mi pomaga, da sem svojo politično pot šel vse od krajevne skupnosti, to kar sem se naučil na terenu pa želim implementirati v praksi«, je ob tem še povedal Bogovič.

 

Drugi projekt, namenjen predvsem mladim, ki ga vodi Bogovič, je Zavezništvo za mlade in v okviru njega »Mladi za mlade«, ki se trenutno izvaja v Posavju. Tu gre predvsem za povezovanje mladih, njihovih staršev in izobraževalnih ustanov s podjetji v regiji. V okviru tega potekajo različne okrogle mize in predstavitve, ki želijo osvetliti tako probleme mladih kot tudi kadrovske potrebe podjetji. V projekt so že vključeni: Srednješolski center Krško-Sevnica, Gimnazija Brežice in Gimnazija Ptuj ter Ekonomska in trgovska šola Brežice.

 

Za konec sta se dotaknila še prihajajočih evropskih volitev, ki bodo 26. maja letos. Bogovič je potrdil svojo kandidaturo na listi Slovenske ljudske stranke v sodelovanju z Novo ljudsko stranko in Zelenimi, ni pa izključil niti možnega dogovora z NSi: »Na listi bom z veseljem prikazal, kaj sem v teh petih letih v Evropskem parlamentu dosegel, saj sem bil v tem mandatu zelo aktiven tako v Bruslju, Strasbourgu in v Sloveniji. S tem delom bi z veseljem nadaljeval in zato tudi kandidiram«, je v svoji nameri, da še veliko dobrega v EU naredi za Slovenijo, svojo odločitev podkrepil Bogovič. V prihodnjem mandatu pa Sloveniji želi predvsem več samozavesti in jasno zastavljene cilje.

 

Video posnetek TV intervjuja na TV Vaš Kanal (28. februar 2019):