Bogovič v Strasbourgu opozoril na preobremenjenost Slovenije, pa tudi Evrope, z migranti in begunci

Evropejci niso nikomur dali mandata za popolno odprtje EU meje

Strasbourg, 26. oktober 2015 ? Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) je na rednem oktobrskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v svojem govoru o migrantski krizi opozoril Evropo na težke razmere, s katerimi se sooča Slovenija na svoji meji s Hrvaško, zunanji in schengenski meji EU, kot tudi na posledice vstopanja nepregledne množice migrantov in beguncev v slovensko državo, prek katere želijo prečkati pot v želene in ciljne jim države EU, kot sta med drugim Nemčija in Švedska. V svojem govoru je Bogovič povedal:

“Prihajam iz Slovenije, točneje iz Posavja, kjer v sosednji Občini Brežice dnevno 5.000- 10.000 ljudi prečka državno mejo. Hrvaški državni organi jih pripeljejo do meje, pokažejo, kje je meja ? ali preko polj ali preko reke, in potem se ti nesrečniki podajo na našo slovensko stran. Zato podpiram včerajšnje sklepe o koordinirani akciji tistih, ki smo na tej poti. Prav tako o nujni solidarnosti, ki jo Evropa nudi migrantom in beguncem, je prav, da se zavedamo, da Evropa ni sposobna sprejeti, integrirati in izpolniti pričakovanja vsem, ki vidijo Evropo, kot obljubljeno deželo.

Zato mora Evropa čimprej vzpostaviti učinkovito zunanjo mejo s Turčijo, v Sredozemlju. To mejo moramo vzpostaviti predvsem zaradi varnosti in bodočnosti naše celine. Evropejci niso nikomur dali mandata za popolno odprtje EU meje.

Nemčija in Švedska morata čimprej povedati, kaj lahko nudita ljudem, ki prihajajo na evropska tla, da ne bo prevelikega razočaranja in nezadovoljstva. Moramo se zresniti in odgovorni!”

Video ? govor evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) o migrantski krizi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta (26. 10. 2015):